cover

Hypnotic Underworld

Ghost

CD (2004) - Drag City / Voices Music & Entertainment (VME)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Psykedelia / Eksperimentell

Spor:
Hypnotic Underground:
1. God Took a Picture of His Illness On This Ground
2. Escaped and Lost Down In Medina
3. Aramaic Barbarous Dawn
4. Leave the World!
Hazy Paradise
Kiseichukan Nite
Piper
Ganagmanag
Feed
Holy High
Dominoes - Celebration For the Gray Days

Referanser:
Pink Floyd
The Soft Machine
Amon Düül II
The Incredible String Band
Gong
Third Ear Band
Can

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Holy High!

Lost in translation: Denne platen bryter alle språkbarrierer og gjør ord fattige.

For et album! Hypnotic Underworld er den mest ambisøse utgivelsen fra dette drevne japanske bandet, og er et 70 minutter langt sveip over psykedelia, keltisk folk, prog, krautrock og improvisert jamming egnet til å ta pusten fra noen og enhver.

Ghost er trolig best kjent her i vesten som samarbeidspartnere til Damon & Naomi, festet til plate på Damon & Naomi With Ghost (SubPop, 2000) og Live in San Sebastian (SubPop, 2002, da bare med gitarist Michio Kurihara). Men de har en lang historie bak seg som et av sitt hjemlands ledende undergrunnsband, fra en sped start tidlig på 80-tallet platedebuterte de i 1991.

Det har gått hele fem år siden Ghosts forrige utgivelse, og kollektivet stiller denne gangen med en frisk besetning som har pakket med seg det som er av instrumenter; keyboards, fløyter, theremin, harper og tablas, for å nevne noe, og muligens noe mind benders også, for dette skal bli en lang session rundt bålet. Det kunne raskt endt opp som en flau seanse, som en dyrken av forgangen tid og gamle storheter. Og det er ikke vanskelig å høre spor av band som Pink Floyd, Amon Düül II og The Soft Machine her, men Ghost har klart å fylle disse gamle kildene med nytt vann, Hypnotic Underworld er både et åpensinnet og fokusert album der gamle klisjéer vaskes rene med voldsom kraft og leken vilje. Det hele åpner riktignok ganske så abstrakt, med det over tyve minutter lange tittelkuttet som er delt i fire partier. Uten melodi eller form starter det med noe som høres ut som en jam mellom Popul Vuh og Alice Coltrane i 1972. Vaskende cymbaler, en ensom saksofonist og harper som drysser englestøv over tilfeldige bass-innspill gjør dette mer som en hypnotisk inngang til Ghosts underverden. Man kan bli forledet til å tro at vi har med noen minimalistiske avant garde freaks å gjøre, men vis litt tålmodighet og du vil snart motta din belønning i form av mer fokusert og fargesprakende materie. Overgangen er myk til del 2 (etter 13 minutter). Her faller alle de løst svevende elementene på plass, smelter sammen til ett, og slik vokser Hypnotic Underworld anført av piano, sax og el-gitar til å bli en både groovy og intens session. Med korte Aramaic Barbarous Dawn introduseres dessuten vokalen i noe som nærmest er prog/hard rock før det hele rundes av med det 22 sekunder korte trommeutbruddet Leave the World!, som en slags ode til sine mange støybrødre i Japan (Ruins, Merzbow).

De resterende seks sporene er mer ordinære i stil, men like originale i fremføring. Hazy Paradise er en cover av det nederlandske 70-talls bandet Earth & Fire og som tittelen indikerer befinner vi oss nå i en disig tilstand av paradis. Den melankolske melodien og avslappede folkpop-stemningen er befriende etter den utmattende trippen vi har vært med på innledningsvis. En avsluttende Gilmour'sk gitar bringes ikke med videre til Kiseichukan Nite. Bestående av hviskende opplesning av et eller annet tekststykke i lumsk vær, med en fløyte som lokker et stykke bak og en monotont basslinje som følge stikker den seg ut som noe ganske annerledes. Piper mer enn hinter mot keltisk folktradisjon, åpner som Clannad før den nærmer seg Jethro Tull(!) i heftig orgel/fløytedriv. De keltiske prog-elementene er noe de også bringer med seg over i mer tribale Holy High. 10 minutter lange Ganagmanag er en jam som går i sin egen eventyrverden inntil et temposkifte kaster den videre de siste par minuttene og forhindrer oss som lytter fra å faktisk bli hypnotisert. Feed er den låten jeg setter minst pris på, til tross for gitarflørt langt inn mot Pink Floyd. Den linken er enda sterkere og mer vellykket på Dominoes, Syd Barretts fineste øyeblikk som soloartist. Her i en nærmest ugjenkjennelig langsom versjon der de baklengse gitarene er erstattet av fløyter og tar oss svevende ut av platen - litt mer svimlende lykkelige enn da vi svant inn i den 70 minutter tidligere.

Overdådig og pretensiøst så det holder, dette er en herlig smørje av zen og raga, øst og vest, Third Ear Band, Can og Blue Cheer, solskinn og sopptur - kort sagt, det er bare å anbefale en freak out in the hypnotic underworld!

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Kaospilot - Shadows

(Fysisk Format)

Klaustrofobiske kaostendenser og multidimensjonale sorte hull - Kaospilot er tilbake.

Flere:

Richard Swift - Dressed Up for the Letdown
Deradoorian - Mind Raft EP