cover

Joy Shapes

Charalambides

CD (2004) - Kranky / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

(3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7)


No shapes. Less joy.

Texas-trio tester egne grenser, men mest lytterens tålmodighet.

Den unike avantfolk-trioen Charalambides fra Houston er endelig ute med nytt materiale igjen, og deres nye samarbeid med hedersselskapet Kranky vil nok gjøre dette bandet mer kjent blant folk flest. Eller folk færrest, bør man vel si. De spiller ikke akkurat musikk som går hjem i samfunnets bredere lag. Joy Shapes vil nok heller ikke skape de store bølger i de tusen hjem, og det kan jeg godt forstå.

Gjennom disse fire låtene (tilsammen 75 minutter) gjør Tom og Christina Carter og mer ferske Heather Leigh Murray ikke noe særlig for å forenkle sitt forhold til publikum. Musikken på det omfattende åpningskuttet Here Not Here er flott nok, med de sedvanlige skjelvende gitarene (steel og akustiske) som veves inn i hverandre med langtrukne, bølgende drømmebevegelser, et mønster som bygger både på folk, drone og improvisasjon. Noe verre er det med den dramatiske, pinte klagesangen til Christina Carter som svever ordløst gjennom rommet nesten hele tiden og som gjør stykket rett og slett utålelig å høre på. Her er hun langt mer enerverende enn for eksempel på 2003s Unknown Spin. Da skapte hun i det minste gåsehud med sine skumle sukk og stønn. Her er det lyden av et gjenferd som slett ikke trives noe særlig. Jeg opplevde åndemaningen på nært hold i april i år (All Tomorrow's Parties), og vet at trioen kan skape mer inderlige øyeblikk enn dette.

Etter 22 minutter med kvaler hadde det vært ønskelig med noe utvikling på 10 minutter lange Stroke. Selv om jeg visste at det var for mye forlangt, så var det likevel med en viss resignasjon Carters messing igjen blander seg inn i strengeleken, harpene, bjellene, klokkene og tåkedisen de verken vil eller kan komme ut av. Noe mer strukturert (og hørbart) blir det på tittelkuttet, og Voice For You har sine nærmest vakre partier med en elektrisk gitar som uler ensomt mot det monotone akustiske grunnriffet. Men jeg må nok innrømme å komme til kort her, Joy Shapes tar ikke bolig i min sjel.

Jeg er veldig klar over at dette bandet gjennom over 10 år out there har skaffet seg en trofast tilhengerskare som hører helt andre kvaliteter, og de skaper utvilsomt trollmusikk fra skoger de færreste har sett og knapt noen vil våge å sette sine ben. Det i seg selv er fascinerende, og det ubehagelige elementet ved Charalambides har også en viss dragning.

Det er mulig Joy Shapes siger inn etter noen år, men ærlig talt tror jeg ikke den vil få den sjansen. Uneasy listening, indeed.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Samuel Jackson Five - Easily Misunderstood

(Honest Abe)

En krevende plate for krevende lyttere med store krav...

Flere:

Shining - Grindstone
Kvelertak - Kvelertak