cover

Kodachromerockopera

Magnus Moriarty™

CD (2011) - Metronomicon Audio / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Indierock

Spor:
A Great Waster of Time
No Surf #1
Citadel etc.
She lingers in the Grandest of Fields
With Regards to Her Royal Lateness
No Surf #2
Darjeeling First Flush, Tycho?
KnightsCryRocketTears
I've been purcelled!
F# D-minor and so on
Fitzgerald on the Beach
Forever in Circles

Referanser:
XTC
The Left Banke
Haakon
The Tables

Vis flere data

Se også:
Sky Fi Beatitude - Magnus Moriarty™ (2005)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Overdådig og intelligent pop

Breddfull av fengende sanger, spretten produksjon, originale arrangementer og tekster som er tilbakeskuende eller futuristiske. Eller begge deler.

Moriarty har en lys stemme som får meg til å tenke på St. Thomas og ikke minst Haakon Ellingsen (eks Last James og Gramophones). Sistnevnte har under navnet Haakon gitt ut en rekke flotte pop-plater med naive tekster som nesten er barokke i stilen, for eksempel på Minstrel. Og nettopp en trubadur (minstrel) er Moriarty på Kodachromerockopera, der han synger mye om det forgangne - spesielt middelalderens riddere.

Starten på albumet er topp: den melankolske og lavmælte singlen A Great Waster Of Time, No Surf #1 (et av mange tilfeller der fiolin møter gamle synther) og den spretne og fengende Citadel Etc., som er et slags tittelspor - komplett med både saksofoner, koring og fiolin- og elgitarsolo. Dette er glimrende naiv pop i stil med The Tables og Julian Berntzen.

Nevnes bør også She Lingers In The Grandest Of Fields, en galopperende folkrocker med mandolin og farfisaorgel, No Surf #2 (barokk-pop med taktskifter), den elegante og middelalderske I've Been Purcelled! (en hyllest til barokk-komponisten Henry Purcell), den hardtslående F# D-Minor And So On samt den avsluttende balladen Forever In Circles, som er inspirert av både The Left Banke (kjent for 1966-hiten Walk Away Renee) og indieband som XTC og Guided By Voices.

Også coveret er en nytelse. Det er en hyllest til det nå nedlagte fotofilmmerket Kodachrome, Kodaks oransje-røde farger benyttes, plateselskapets Metro-logo ligner på Kodaks og det er vedlagt et fotos av Kodachromes to oppfinnere og av Moriarty og hans medmusikant Marius Ergo.

Kodachromerockopera er for meg årets hittil beste album. Det anbefales spesielt folk med sans for acid-folk, The Tables' småpsykedeliske naivitet og XTCs intelligente og sofistikerte popmusikk.

Og jeg gleder meg allerede til Magnus Moriartys sjette plate.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Bonnie Prince Billy - The Letting Go

(Domino)

Oldham har reist til sagaøya ute i havgapet. Her, blant varme kilder, snødekte breer og staute vikinger, har den underfundige amerikaner funnet roen.

Flere:

Mathias Stubø - 1979
Jim O'Rourke - I'm Happy, and I'm Singing, and a 1, 2, 3, 4