cover

Schattenspieler

Marcus Fjellström

CD (2010) - Miasmah / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Ambient / Drone / Eksperimentell / Neo-klassisk

Spor:
The Disjointed
Bis Einer Weint
Antichrist Architecture Management
Untitled 090616
Tremolous
Monolith and Bunker
Noir Revisited
Perspex
Liquid Fire
Tenebrous
Uncanny Valleys

Referanser:
Svarte Greiner
Rafael Anton Irisarri
Angelo Badalamenti
Elegi

Vis flere data

(3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7)


Dark muzak

Musikk som har vært ute en mørk høstkveld.

Marcus Fjellström lager musikk som har vært ute en vinternatt før. Eller som kanskje aller helst har vært ute en mørk høstkveld med mye vær. Schattenspieler byr nemlig på mørk ambient helt etter boka, og jeg kan først som sist krysse av for alle de opplagte referansene: Twin Peaks og Angelo Badalamenti i en hytte ute i skogen, filmmusikken til John Carpenter, tysk ekspresjonisme og neoklassisk tungsinn.

Strykerne klager, synthene murrer, det knaker i gulvplankene og spraker i peisen. Enkelte strekk her er i musique concrete-landskapet, mens andre spor får pulsere på en måte som tydeliggjør arven fra techno-musikken.

Alt dette er vel og bra, og dette er på sitt vis et velturnert album som fungerer ypperlig som soundtrack til halloween-feiring eller andre gotiske hverdagssysler. Men samtidig kan jeg ikke fri meg fra følelsen av at Schattenspieler først og fremst er en sjangerøvelse. Det er noe med måten alle de opplagte og korrekte dark ambient-kjennetegnene manes frem som får helheten til å havne farlig nært pastisjen, eller enda verre, klisjéen. Det er virkelig ingen overraskelser å spore i Fjellströms musikk, og derfor heller ingen virkelig personlighet.

Denne personligheten og den videre referanserammen jeg savner hos Fjellström finner jeg i Miasmah-sjef Erik Skodvins egen musikk som Svarte Greiner. Og er det Twin Peaks-vibber man er ute etter vil jeg anbefale Rafael Anton Irisarris The North Bend, en ambient hyllest til det lynchifiserte nordvestlige USA.

Jeg skal selvsagt ikke avfeie muligheten for at en virkelig kjenner av dark ambient vil finne nyansene og og det unike som jeg, som i utgangspunktet er en dilettant i forhold til sjangeren, savner. Men da er vi tilbake til sjangerøvelse-kritikken min og den største kritikerfloskelen av dem alle: Schattenspieler kan anbefales til de som liker slikt.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Knife - Tomorrow, In a Year

(Rabid)

Riktignok ikke det samme på plate som i sal, men fremdeles fullstendig overlegent fra Skandinavias mest interessante band.

Flere:

Ensemble 96 - Immortal Nystedt
Philip Kane - Time: Gentlemen