cover

I'm a Cuckoo

Belle & Sebastian

CD-EP (2004) - Rough Trade / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Fargerikt

Jeg gleder meg til våren - og skottene korter ned ventetiden med en ny EP.

Som min oppsummering av musikkåret 2003 viser, var det Belle and Sebastians I'm a Cuckoo som gjorde meg lykkeligst i løpet av fjoråret. Nå er låta tittelspor på en ny EP og de skotske yndlingenes tredje utgivelse på labelen Rough Trade.

Selv om EPens tittelspor må tas med i en anmelders vurdering, er det først og fremst de såkalte b-sporene som er mest spennende for en slik utgivelse. Vi vet at I'm a Cuckoo var å finne på bandets sjette album, Dear Catastrophe Waitress, fra høsten 2003.

På én av tre b-spor er Belle And Sebastian faktisk historisk. For første gang er en av deres låter remikset og gitt ut på plate. Det er det australske elektronika-bandet The Avalanches (kjent fra hit'en Since I Left You for noen år tilbake) som har fått frie tøyler. Resultatet I'm a Cuckoo (by the Avalanches) mangler originalens fantastiske driv og tempo. Det som er igjen er et meget friskt, organisk og passe sløyt bidrag til bandets 97 låter gjennom en 8 år lang karriere. Morsomt bidrag altså, og jeg tror nok både fans av australierne og de som ikke har gjennomhørt Belle and Sebastians utgangspunkt - i motsetning til meg - vil høre mye å glede seg over.

De to siste låtene er produsert henholdsvis av bandets faste produsent Tony Doogan og kommers-flørteren Trevor Horn, som også produserte Rough Trade-debuten Dear Catastrophe Waitress. Stop, Look and Listen er klassisk Stuart Murdoch/Stevie Jackson-samarbeid på vokalen og er også sprudlende nok til å holde på smilet fra åpningen. De har sågar gitt plass til noe surfeaktig i avrundingen av låta. (I Believe In) Travellin' Light er skottene på sitt aller beste. Vellyd er stikkordet. En smule elektronikk innimellom kan tyde på et spennende 2004, som kanskje som 1997 og 2001 blir et EP-år?

Variasjon fordelt på 4 låter gjør dette til Belle and Sebastians mest varierte utgivelse noensinne. Og når det er I'm a Cuckoo plateselskapet benytter for å promotere bandet om dagen, er det med denne åpningen som beskriver en opplevelse sikkert mange kjenner seg igjen i:

I'm glad to see you
I had a funny dream
You were wearing funny shoes
You were going to a dance
You were dressed like a punk but you are too young to remember...

I'm a Cuckoo lover godt for stemningen på Rockefeller 26. mars - for første gang i hovedstaden. Jeg gleder meg både til dét, fremtiden og låt nummer 98, 99 og 100 - og vil Belle And Sebastian si oss noe med dette fargerike omslaget som skiller seg veldig ut i forhold til det lett gjenkjennelige to-fargede transparente konseptet de er kjente for? Og så pappomslag da gitt!

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Diverse artister - 20 Years of Dischord

(Dischord)

En obligatorisk samler fra DisChord. Denne triple boksen er en gjennomført, delikat og historisk dokumentasjon.

Flere:

The Orb - Bicycles & Tricycles
Gerd og Otto - Et Luftslott på Månen - Kapittel 1: 1934-1948