cover

Tarot Sport

Fuck Buttons

CD (2009) - ATP Recordings / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Indierock / Eksperimentell elektronika

Spor:
Surf Solar
Rough Steez
The Lisbon Maru
Olympians
Phantom Limb
Space Mountain
Flight Of The Feathered Serpent

Referanser:
Stars of the Lid
Mogwai
Kraftwerk
Brian Eno
Deerhunter

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Apokalyptisk traume

På sin andre plate trykkes det og vris på enda flere riktig knapper enn debuten, og resultatet er det nærmeste Fuck Buttons kommer en pop-plate.

Det er i grunnen ganske mye som minner om Kraftwerk på den andre platen til de britiske gutta i Fuck Buttons. Det er jo kanskje ingen ulempe med tanke på relanseringen som skjer av deres diskografi i disse dager. Den har kledelig nok også fått navnet Tarot Sport som bærer noe av det samme astronomiske perspektivet som musikken.

På samme måte som Kraftwerk i sin glanstid utforsket bl.a. maskinelle byggverk og sykkelritt med musikken sin, så har Fuck Buttons denne gangen laget noe som kan minne om en klaustrofobisk konseptplate. Tematisk virker den å være løst knyttet til de olympiske leker, psykologiske thrillere og verdensrommet, men den er i all hovedsak det du gjør den til selv.

Utfallet er bedre enn forrige gang. For på tross av noen strålende enkeltspor på Street Horrrsing sleit jeg med å finne noen sammenheng i musikken. Den kritikken kan det virke som om gutta har tatt til seg denne gangen, og derfor har de sydd alle sporene om til et langt spor fordelt på 7 "melodier".

Jeg sier "melodier" fordi Fuck Buttons handler tross alt om å presse mest mulig laptopstøy ut av høyttalerne, og iblant høres det seig og fryktelig langtekkelig ut. Men gutta har en elegant måte å transformere de repetetive melodiene til noe lyttbart allikevel. Det gjør at Tarot Sport virker mer melodiøs enn forløperen, noe som tjener platen svært godt.

Åpningssporet Surf Solar er et aldri så lite mesterverk, der den vrir og vender seg i all sin klaustrofobi. The Lisbon Maru henter opp tråden og beveger seg nydelig over i praktsporet Olympians som må være årets låt på tredemølla. Phantomb Limb gav meg naturligvis høye forventninger til nok en flott remix fra Fuck Buttons, men den har ingenting med The Shins å gjøre dessverre. Som enkeltstående spor kan den heller ikke måle seg.

Tarot Sport er en tålmodighetskrevende plate som nytes best i gode hodetelefoner, og gjerne utplassert i store folkemengder. For som, jeg nevnte innledningvis, er det spesielt Kraftwerks evne til å gjenskape menneskelige handlinger og systemer som spores på denne platen. Tar du deg tiden kan det være fascinerende å lytte til denne platen mens du beskuer mennesker på t-banen, mennesker på flukt, mennesker på kafé eller bare mennesker generelt. Det gav i hvert fall platen et ekstra lite løft i mine ører.

Selv om Tarot Sport låter som skapt i en galakse langt langt borte er det liten tvil om at det er vår egen klode som har vært til inspirasjon for Fuck Buttons. Og den viser frem sine uttrykk slik all god kunst skal, med store rom for deg til å skape dine egne inntrykk.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Gluecifer - Automatic Thrill

(Epic)

Medlemmene i Turbojugend blir stadig yngre, usminkede Gluecifer setter skapet på plass.

Flere:

Wire - Red Barked Tree
Brandy - Full Moon