cover

Belladonna

Daniel Lanois

CD (2005) - Anti / Bonnier Amigo

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Ambient / Americana / Cinematisk / Chillout / Instrumental

Spor:
Two Worlds
Sketches
Oaxaca
Agave
Telco
Desert Rose
Carla
The Deadly Nightshade
Dusty
Frozen
Panorama
Flametop Green
Todos Santos

Referanser:
Ry Cooder
Japancakes
Brian Eno
Bill Frisell

Vis flere data

Se også:
Shine - Daniel Lanois (2003)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Fra månen til Mexico

Du inviteres hermed til en ettertenksom og fredfull ferd i den amerikanske sørvesten. Stjernehimmelen vil ligge som et teppe over deg.

Belladonna vil få deg til å ligge på ryggen. Du vil se månen der oppe, og kjenne jorden under deg. Etter en stund vil du føle deg vektløs, og miste oppfatningen av om musikken du hører kommer fra månen - eller om det er du som har kommet dit, og hører musikk fra jorden.

Mitt gode forhold til Daniel Lanois skyldes ikke opplagte valg som hans renommerte arbeid som produsent (U2, Rolling Stones, Dylan, you name it) eller tidligere soloplater. Jeg forbinder og verdsetter Lanois i første rekke med tre opptredener: Stikkord: Apollo, Sling Blade og Sessions at West 54th. Helt kort, og fordi det er delvis relevant i forhold til Belladonna: 1) Apollo: Atmospheres and Soundtracks (1983) var et samarbeid med Brian Eno, en mye brukt referanse her i gården, og en plate man aldri avslutter sitt vennskap med. Kombinasjonen av Enos maleriske spacebilder og Lanois' utsøkte gitarspill skapte en form for spacecountry som fortsatt ikke er tangert. 2) Den lange åpningsscenen i i filmen Sling Blade hadde ikke vært det samme uten Lanois. Fra nesten umerkelig bakgrunnslyder økes intensiteten i takt med Billy Bobs dirrende skildring om drapet på sin mor, "some call it a kaiser blade, I call it a sling blade..." I reckon de av dere som har sett filmen vet hva jeg sikter til. 3) Sessions at West 54th er en samling med ulike artister, der Lanois med sin Orange Kay til fulle får vist hvilke klanger og svingninger han er kapabel til å skape med bare én gitar.

Ok, grunnen til at jeg nevner dette er opplagt. Belladonna har mye til felles med disse tre referansene, og da særlig Apollo. Her pensles de samme langsomme tonene, pedal steel/gitar avtegner mektige, stoiske landskap. Uten Eno denne gang riktignok, men med blant andre jazzmusikerne Brian Blade (trommer) og Brad Mehldau (piano) som lite påtrengende selskap blir Lanois aldri sittende alene i ørkenen. Mest sand er det på Agave, som attpåtil gis forsiktig mariachi-blås - i de to minuttene den får leve. Og det er et gjennomgående særtrekk ved Belladonna; med et par unntak tikker alle sporene inn under fire minutter. Det kunne skapt inntrykket av en plate bestående av skisser, med uferdige, løsrevne biter. Slik er det ikke (selv om et spor heter Sketches...). Belladonna er en plate der enkeltlåtenes rolle er underordnet helheten. Det er en plate med sterke cinematiske kvaliteter, det er bildeskapende toner som males frem her. Låtene blir mer som tablåer som alle passer inn i samme historie. At Lanois er påvirket av sitt opphold i Mexico tør være selvsagt. Stor himmel, en endeløs horisont, enorme, folketomme arealer - det er som om Lanois har vært på Apollo siden 1983, vendt tilbake og funnet noe av det samme landskapet her på jorden. Mytene vi liker å tillegge den amerikanske sørvesten forrykkes ikke, snarere underbygges de gjennom låttitler som Desert Rose, Oaxaca og Agava. Friends of Dean Martinez og Calexico har i mange år utforsket de samme områdene, til tider med lignende utkomme, men aldri så sjelfullt og varmt som det Daniel Lanois tilbyr på Belladonna.

Floskler skal man holde seg langt unna, men å si at mannen kiler oss godt nedover i nakken med sin pedal er ikke å overdrive. For det er i første rekke den som taler til oss, i all sin rikdom. Aldri overdrevent eller nærgående, men med milde, vennlige drag. Av og til spores en spanskaktig folkemelodi som har gått seg vill i mørket og svever for seg selv i bedøvende peyote-rus, av og til er det bare stemningsbilder som settes sammen og skaper vakre teppemønstre (Oaxaca, Telco). De av dere som ønsket mer av JJ Leaves LA (fra Shine, 2003) har blitt bønnhørt.

Som nevnt er dette en plate som veves sammen i ett. La meg likevel trekke frem et par bilder på veien: På åpningen Two Worlds hører vi suset av Apollo lande og steel gitaren trer frem fra røyken. På avsluttende Todos Santos kommer skipet tilbake, og forlater oss uten gitaren. Det er som om Belladonna bare var et kort besøk fra rommet. Mellom disse gis vi et riktig så nydelig sett. Her er vemodige Carla som kanskje drømmer om et bedre liv på den andre siden, ekkoet av overtonene som speiler seg i oasen The Deadly Nightshade, Frozen med sin jazza smak av Jamaica. Kritikere vil kanskje hevde at dette er ufarlig "desert muzak", en Vangelis for ørkenromantikere eller lydkulisser for et naturprogram på BBC. Vel, det får så være. Jeg vil påstå at denne platen er sydd sammen av tråder som er så skjøre, likevel så sterke, at ingen vil være i stand til å rive den i stykker.

Så uanstrengt, avslappende, vakkert, så hinsides denne verden, Så tilsynelatende enkelt. Belladonna følger deg inn i natten, skaper drømmene dine og holder rundt deg når du våkner til en ny dag.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Pink Mountaintops - Outside Love

(Jagjaguwar)

Stephen Mc Bean drar sitt andreband inn i mektige omgjevnader, og tangerer kvaliteten til sitt førsteband.

Flere:

Side Brok - Høge Brelle
The International Tussler Society - Motorpsycho Presents the International Tussler Society