cover

1999

Prince

CD (1982) - Warner Bros. / Warner Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Funk / Rock

Spor:
1999
Little Red Corvette
Delirious
Let's Pretend We're Married
D.M.S.R.
Automatic
Something In The Water (Does Not Compute)
Free
Lady Cab Driver
All The Critics Love U In New York
International Lover

Referanser:
Michael Jackson
Ray Charles
The Time

Vis flere data

Se også:
The Vault: Old Friends 4 Sale - Prince (1999)
Dirty Mind - Prince (1980)
Controversy - Prince (1981)
Purple Rain - Prince (1984)
Around the World in a Day - Prince (1985)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Party over - oops, out of time!

1999 er skiva som gir Prince det kommersielle gjennombruddet og introduserer ham for et nytt publikum.

1999 var det første Prince-albumet som ble møtt av et stort publikum. Der Dirty Mind og Controversy ble kritikerfavoritter, var det først med 1999 at den kommersielle suksessen kom. Som sedvanlig med Princes utgivelser på denne tiden måtte han kjempe med plateselskapet for å få ut skiva slik som han ville. Warner Bros. var skeptiske til å gi ut 1999 som et dobbeltalbum, da det var betraktelig dyrere for kundene og dermed vanskeligere å selge. I Europa var WEA så skeptiske at albumet ble kuttet ned til syv låter og sluppet som et enkeltalbum. I USA gikk salget tregt i begynnelsen, men etter singelsuksesser med tittellåta og Little Red Corvette, rundet albumet 1 million solgte eksemplarer i løpet av 1983.

Det er tittellåta som har blitt stående igjen som kjenningsmelodi fra albumet, men det var i større grad den rolige rockelåta Little Red Corvette som utgjorde gjennombruddet for Prince på singelfronten. Etter utgivelsen av singelen tidlig i 1983 rakk Little Red Corvette å nå nummer seks på poplistene, og videoen ble spilt flittig på MTV. Eksponeringen på MTV betød et radikalt skifte i publikumssammensetningen på den pågående 1999-turneen. Før suksessen med 1999 dominerte det sorte publikummet konsertene, men etter at MTV fattet interesse for Prince dreide interessen i retning av et tradisjonelt, hvitt rockepublikum. Prince hadde så langt kun hatt store hitter på de sorte singellistene, og selv om ikke det var noe man snakket høyt om, så var USA i sterk grad segregert på det tidlige 80-tallet. MTV spilte for eksempel ikke videoer av sorte artister før Prince og Michael Jackson slapp henholdsvis 1999 og Billie Jean i 1982.

1999 har et mer kommersielt preg enn de foregående albumene Prince, Dirty Mind og Controversy. Selv om mange av låtene har et kontroversielt innhold, er de ikke på langt nær så seksifiserte som tidligere, og albumet domineres i stor grad av up-tempo låter som Delirious, Lady Cab Driver, 1999 og D.M.S.R. Sistnevnte ble et gjentagende slagord for Prince i denne perioden hvor Dance, Music, Sex, Romance var hovedbestanddelen i hans musikalske ytringer; "I don't want to be a poet / Cuz I don't want to blow it / I don't care to win awards / (…) / Try my best to never get bored". Men som ofte før med Prince-utgivelser bringer albumet også med seg hint om hva som skal komme i fremtiden. Låter av mer eksperimentell art, som Let's Pretend We're Married, Something In The Water (Does Not Compute) og Automatic, peker i retning av etterfølgeren Purple Rain.

Etter at Prince stort sett har spilt inn alle tidligere album på egen hånd introduseres The Revolution for første gang på 1999 (gruppa krediteres speilvendt på omslaget). Det er fremdeles Prince som spiller mesteparten av instrumentene på albumet, men på låter som 1999, Little Red Corvette og Free bidrar medlemmer av backingbandet i større grad enn tidligere. I denne perioden er det særlig gitarist Dez Dickerson, vokalist Jill Jones og keyboardistene Lisa Coleman og Dr. Fink som markerer seg i kretsen rundt Prince. Låta Free presenterer en ny side av Prince, med en rolig låt som er strippet for seksuelle hentydninger, og som baner vei for kommende klassikere som Purple Rain (1984), Condition Of The Heart (1985) og Sometimes It Snows In April (1986).

1999 preges av mer variert låtmateriale enn noe annet Prince-album så langt i karrieren. Avslutningrekken med låtene Lady Cab Driver, All The Critics Love U In New York og International Lover viser større bredde enn det Prince har presentert tidligere. Hvis Dirty Mind og Controversy dannet grunnmuren, utgjør 1999 reisverket som legger alt til rette for at Purple Rain skal danne spirene i ett nytt musikalsk slott - til pass for en Prince.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Richard Swift - Dressed Up for the Letdown

(Secretly Canadian)

Velkledde og idérike songar om nasjonal fridom, bygningar i Amerika, det grimme artistlivet og ein heil del lost and sorrow.

Flere:

The Streets - Original Pirate Material
Jon Faukstad & Per Sæmund Bjørkum - Konsert På Kleppe