cover

An Object

Paper

CD (2008) - Novoton / Bonnier Amigo

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Krautrock / Post-punk / Indierock

Spor:
Our of It Into It
Before That Day
They're Gonna Keep Me
Strider
To Her
Hit the Floor
My Life Is Going Under
Aphid
Our So Long
Why Don't You Try It With Him
Rotting AOTW
Ideal Plane

Referanser:
Wire
Can
Joy Division
Silverbullit
Pascal

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Kraut fra Sverige

Svenske debutanter med mektig og storslått blanding av kraut og punk.

Paper fra Sverige er helt nytt bekjentskap på platefronten, men bandet har eksistert i 10 år og med mange forskjellige besetninger. Fra dagens trio er det Calle Olsson som er mest kjent for denne anmelderen. Han har sin fortid i The Bear Quartet, som har flere gode utgivelser bak seg. De to andre medlemmene har tidligere spilt i Audionom. Nå er det altså Paper som skal vise seg fram med sin første utgivelse. Helt uten noen som helst kommersielle tanker reiste gjengen til et studio og spilte inn 23 låter, der nå 12 av disse har blitt med på An Object.

Man blir umiddelbart tatt litt på senga der trioen kliner til fra første sekund med den merkbare hardstående stilen på Out of It Into It. Her legges ingen ting i mellom. Det viser seg raskt at låtene bygges opp rundt særdeles enkle synth og/eller bassriff, eller så er det knallhard rask skranglete gitarspilling som preger låten.

Plata er storveis og monumental, der flere av melodiene bygges opp på samme måte som maurene oppfører sin egen tue. Den vokser sikkert, og man vet ikke hvor stor tua blir. Forskjellen mellom tua og Paper er at at det nå benyttes beinhard betong. Låtene.

Dette er krautrock blandet med punk, eller rettere sagt en slags krautpunk. Rundt de høylydte riffene og skranglende gitarene, krydres det med en vokal som er en krysning mellom Ian Curtis og Bernhard Sumner. Det er grunn til å tro at Paper-medlemmene besitter både Unknow Pleasures og Closer i platesamlinga.

Men det er noe mer med Paper og deres sprudlende energi. Lydbildet er enkelt og halvmørkt. Innspillingen høres ut som en lite kostbar produksjon og instrumentene som benyttes er vel heller ikke i den dyreste prisklassen. Men man trenger ikke dyre gitarer og synther for å lage god musikk. For dette er fengende, låtene er småcatchy og den ensformige oppbyggingen gjør at jeg som lytter kommer i en transe. Spesielt gjelder dette på albumets instrumentale låter, blant annet i Rotting AOTW der det er bygd opp rundt et enkelt synthparti. Trommer, gitar og bassen kommer kraftig inn, det bygger seg opp vakkert, og man kan virkelig kjenne kraften og vitaliteten til denne trioen.

Energien og galskapen er som hentet fra et ungt punkband som har fått sine første instrumenter og sier til hverandre – "Gutter, her er det bare å skru opp lyden og gi full gass". Det er løssluppent og det er flere vulkanutbrudd på skiva. Men faktiskt så klarer de utrolig nok å roe det også hele ned i avslutningslåta Ideal Plane, som er en glimrende vakker melodi.

An Object er et flott debutalbum. I følge ryktene så skal de resterende låtene fra studioinnspillingen gis ut senere. Jeg gleder meg allerede.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Aphex Twin - 26 Mixes For Cash

(Warp)

Til ikke å være en best of-samler, er denne platen farlig nær å være det allikevel. Ren Aphex Twin-magi som både overrasker og overbeviser.

Flere:

Weeping Willows - Into the Light
Information - Biomekano