cover

It's a Cool, Cool Christmas

Diverse artister

CD (2000) - Jeepster

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Indierock / Indiepop / Poprock / Ørkenrock

Spor:
Allan Parsons in a Winter Wonderland
Little Drummer Boy
Every Day is Christmas
Everything's Gonna Be Cool This Christmas
Feliz Navi-Nada
Christmas in Waikiki
O Come, O Come Emmanuel
Thank You Dreaded Black Ice, Thank You
White Christmas (demo for Tom Waits)
My Christmas Prayer
Christmas Downer
I Believe in Father Christmas
When I Get Home For Christmas
Spiritual Guidance
Christmas Boogaloo
Christmas Eve
Gift X-change
Hwiangerdd Mair
Just Like Christmas
In the Bleak Midwinter

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Ho-ho, er det noen slemme barn her?

Fin samler der artister som Eels, Grandaddy og Calexico viser at det finnes gull blant all søpla som spyles ut i Julenissens eller Jesu navn.

Finnes det egentlig noe fælere og mer jævlig enn den plastikksakrale julemusikken som har terrorisert det offentlige rom de siste ukene? Og finnes det noe mer hult enn den hærskare av norske artister som har inntatt kirkerom og kulthus land og strand rundt, for nok en innbringende turné der salmer og annet spys ut til et publikum som betaler i dyre dommer for et glimt av Betlehemsstjernen og julens såkalte glade budskap?

Herre, gi meg styrke! Adventen er et helvete, med den helt for jævlige julemusikken som versting, der den spys ut over alt og fremkaller akutte brekningsfornemelser når du minst venter det. Puh, denne skiven viser dog at det finnes gull blant all søpla som spyles ut i julenissens eller Jesu navn. It's a Cool, Cool Christmas er en samler som slår fast at (indie)rockere rundt tusenårsskiftet skygget unna fjaset, her er det glimt i øyet, skeive gitarer, velbehagende larme, drømmende pop og genuine sakrale toner som gjelder.

Åtte år gammel er den fremdeles en herlig motvekt, som faktisk viser at det er mulig å lage musikk som passer disse dager som hånd i hanske, der vi – det jævlige stresset tiltross - selvsagt gleder oss til jul! Late og slakke fridager, rød poengfangst i England, mat i overflod, passende drikke, hyggelig selvskap, tid. Jo da, det er masse bra med jula, selv om den relaterte musikken som regel føles som en illeluktende død kalkun.

Plateselskapet Jeepster har samlet artister (og helter) som Calexico, Giant Sand, Flaming Lips, Low (som fremdeles står bak min julefavoritt i fortryllende Christmas EP), Teenage Fanclub og en haug til, under en skeiv julefane der nissen snøvler, Rudolf er (fortsatt) rød på nesa og Jesus tramper takten til musikk som humper av gårde fra brennhet ørken til fredfull vinter. På sin vei tas avstikkere til mørke kjellere, regnfulle øyer og fargerik space. Uttrykket er variert, men selvsagt samlende under en funklende julestjerne.

Baby Jesus, born to rock
Jekk opp dagens kalenderfangst fra kassen i kjelleren. La de mørke dråper rulle rundt i ganen et par runder før de svelges ned med stort behag. Sett på skiven og gli ned på sofaen, mens Grandaddys skakke Alan Parsons in a Winter Wonderland smyger ut av høytalerne og leder blikket ut vinduet der snøen i skrivende stund er i ferd med å tape for øsende regn. Åpningssporet slår fast at amerikanske Grandaddy var et følsomt og bra rockeband da de i 2000 hadde sitt øyeblikk med fortsatt fine The Sophtware Slump.

Tiden rundt tusenårsovergangen var en blomstrende tid for amerikansk indie i mange leire, ja selv de britiske øyer leverte noen øyeblikk på den tiden. Kult da å bli minnet på Eels fra LA, som her leverer smarte, medrivende og flotte Everything's Gonna be Cool This Christmas, med tekstlinjen Baby Jesus, Born to Rock som setter juleskapet så definitivt på plass her i heimen. Ruler gjør også El Vez, som på den tiden gjorde jobben Penthouse Playboys gjør i dag (og for så vidt også da) på Rockefeller i desember – men med mer stil. Den mexicanske lille rakkeren gruser - selvsagt - med største selvfølge Jens Pikenes ned i snøhaugen og overbeviser her med smektende Feliz Navi Nada.

Stemningen stiger og jeg ledes til å jekke opp morgendagens adventsgave til far - som selvsagt har sin egen adventskasse med 24 brune flaskeluker. Under mottoet påfyll-må-da-for-faen-være-lov gir jeg blaffen (som så mange dager før) mens julefreden av tredje klasse senker seg og slører blikket.

Forførende
Følsomme O Come, O Come Emanuel treffer øregangene og fastslår at Belle and Sebastian så avgjort hadde noe å melde i sin tid, den gang popharmonier, feminin ynde og ekko fra storslåtte tradisjoner gav de britiske øyer fornyet håp - som selvsagt sluknet fort. Sammen med Saint Etienes vevre My Christmas Prayer, og ikke minst Lows mesterlige Just Like Christmas, representerer Isobel Campbells forførende røst det sakrale på denne strålende samleplaten.

Giant Sand og Calexico står frem uten hvitt skjegg og gammel skrift - selv om stemningene de fremkaller med Thank You Dreaded Black Inc, Thank You og Gift X-Change så visst fremkaller følelser av en jul som bak ståket også inneholder noe befriende annet. Lyden av Tucson, Arizona i desemberdrakt er en påminnelse om hvilken storartet musikalsk gryte byen er – og også har vært lenge. Både Giant Sand og Calexico gjorde strålende musikk et tiår tilbake – og de leverer jammen to av årets aller beste plater også i det herrens år 2008. Under den vindskeive og fine samle-julefanen fra 2000 leverer også de amerikanske ørkenrockerne varene så det holder. Det gjør jammen også The Flaming Lips, som tar på seg nissedrakten, dropper syren og hopper ned i spritkjelleren, der de ender opp med en hyllest til Tom Waits gjennom den skakkeste White Christmas jeg kan huske å ha hørt.

Burde kanskje sagt noe fint også om The Webb Brothers (og for så vidt flere av de 21 artistene vi finner her) som fastslår at Every Day is Christmas, men det nærmer seg selve Dagen med stormskritt og det er ennå mye som må gjøres. Derfor er det bare å runde av med å fastslå at It's a Cool, Cool Christmas er en liten høyder og et sikkert kort i disse tider, der huset vasker og styrer noe avsindig – og jaggu forlanger Nissen og Jesusbarnet over anlegget også.

God jul da, alle sammen!

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Like Rats From a Sinking Ship - We Get Along Like A House On Fire

(The Perfect Hoax)

Heseblesende galskap, aggressivitet, stakkato temposkifter og nihilisme. Vel, det er i hvert fall et forsøk på å sette LRFASS i bås.

Flere:

Silverchair - Diorama
Plastikman - Closer