cover

Herrene i haven drar til sjøs

Herrene i haven

CD (2008) - Normann / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Vise / Poprock

Spor:
Brevet
Min Elskede; Jeg Tenker På Deg
Dra Meg Opp
Hun Var Så Pen Da Hun Kom
Hånda Til Far
Engel
Lille Maja
Min Datter Stod Foran Speilet
Brøken Og Løken
Våre Kvinner
Når Verden Er Åpen
Stengetid
Vise Til Tønsberg

Referanser:
Odd Børretzen/Lars Martin Myhre
Bellman
Tiger City Jukes

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Midtlivspop

For Herrene i Haven går sola aldri ned. Holder fokus på den godt voksne manns liv og verden.

Disse kara synger "om livet slik menn i moden alder kan oppleve det, menn med gamle og nye koner, barn, biler og båter, hus, gjeld og forpliktelser". Alt dette emballert i et akustisk lydbilde og karakterisert som "visepop".

Man blir umiddelbart skeptisk. Ennå mer syt fra menn i midtlivskrise. Er det ikke det annehver norsk roman og sangtekst handler om? Å dømme etter middelklassekulturens brukspoesi er norske 40-60 åringer de mest navlebeskuende i det kjente univers. Kan Herrene i Haven si noe nytt om et så forslitt tema, en så forsert materie?

Noen av tekstene på Drar Til Sjøs har forsåvidt ikke noen aldersspesifikk tilknytning. Spor 2, Min Elskede Jeg Tenker På Deg, kunne handlet om en 20- eller 70-åring, for den saks skyld. Heldigvis er ikke Herrene i Haven en gjeng med selvopptatte gnomer i panikkalderen. Det er ikke mange av tekstene som blir pinlig intime om menns følelsesliv og denslags, selv om de finnes. Noen av sangene er observasjoner av hverdagens komiske situasjoner. Som spor 9, Brødet Og Løken, eller betraktninger over generasjonenens gang (spor 5, Hånda Til Far).

Noen av sangene er riktig fine, andre tynges av tekster som er i overkant metafortyngende. Ingen av melodiene er spesielt medrivende, men de står til stoffet og har en fin klang og flyt. Herrene er flinke musikere, og arrangementene er dempede, behagelige. Spor 3, Dra Meg Opp, innledes med en Neil Young-lignende gitar som må være framført av en ekte beundrer.

Ellers er det fokus på den godt voksne manns liv og verden: Barn, kone, midlivskrisa, dama mi har gått fra meg (Spor 12, Stengetid, klassisk late night pub patos om den ensomme nattehauk i baren, ingen venner, ingen dame, ingen svar på livets store spørsmål). Men også skildringer av helt uforestilt forelskelse. Ungdommens vidøyede, åpne sug mot livet er konstratert mot den voksne manns mer modne innsikt.

Mer satt på spissen blir det aldersrelevante stoffet i spor 8, Min Datter Stod Foran Speilet. Her skal jenta ut på fest og har fått lov til å være ute etter klokka 10 sammen med "vakre unge menn". Han far er full av otte, og blir nok sittende oppe og vente: "Jeg ba en bønn til Vårherre om å verge min datter". Når herren nedkalles som barnevakt for tenåringsdøtre, vet vi at fedrenes bekymring er dyp og ekte. De har jo selv vært "vakre unge menn" på sjekker'n en gang. Men alt er jo mye verre i dag.

Mens lillejenta er på fest, holder fedrene seg til hverandre, samler konene og har det moro på eget hold. Spor 10, Våre Kvinner, er en hymne til midtlivskrisas gleder, og Herrene i Haven flesker til med dette refrenget:

Vi elsker våre halvveis
rødvinsfulle kvinner
Når de stryker oss og
leter og de finner


How's that for fun? For Herrene i Haven går sola aldri ned.

Plata er utgitt av ypperlige Normann records, som med denne og andre utgivelser tydeligvis holder på å bygge opp et repertoar av samtidsutøvere ved siden av sin klassikerrekke.

[Gitarist Andre Vrolijk gikk bort etter lengre tids sykeleie etter at denne platen kom ut. Red. anm.]

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Kullrusk - spring spring spring spring spring

(Moserobie)

Med Per 'Ruskträsk' Johansson og Jonas Kullhammar i spissen, har Kullrusk for alvor utvida det tradisjonelle bruksfeltet for saksofon og klarinett.

Flere:

Jack White - Blunderbuss
Bonnie Prince Billy - Beware