cover

Sangen Om Yebo

Geirr Lystrup

CD (2005) - Juni musikk / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
World

Stiler:
Africana / Barnemusikk

Spor:
Sangen Om Yebo
Til Afrika
Pin Pøran Pøsas
Smeden
Sjiraff Sjiraff
Pirum Papegøye
Geita Til Ali
Handelsmann
Ti Apekatter
Risen og Yebo
Helt Greit
Slangen
Risfesten
Malari Mygg
Nå Skal Yebo Sove

Referanser:
Cissokho System

Vis flere data

Se også:
Samme Gamle Greia - Geirr Lystrup (2005)
Lysmannen - Geirr Lystrup (2008)

(3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7)


Til Afrika

De gode sakers fanebærer går i bresjen for dette innsamlingsprosjektet.

Geirr Lystrup er de gode sakers fanebærer. Nå har han lånt navnet sitt til et plateprosjekt som har til hensikt å samle inn penger til arbeid blant barn i det krigsherjede landet Sierra Leone. Vi har alle hørt historiene om amputering som våpen i denne krigen, unger har fått hakket av armer og bein, ofte av litt eldre barn - utelukkende for å gjøre dem til byrder for familien som dermed ikke vil ha ressurser til å slå tilbake, men i stedet synke ytterligere ned i fattigdom og fortvilelse.

Barnehagene er målgruppa for dette prosjektet, og opplegget er skreddersydd for de aller minste: En klar fortellerstemme legger tydelige rammer for skildringen av barns liv i Sierra Leone. Det er konkret og tydelig, prosjektet er tenkt å foregå over en lengre periode og i en fargesprakende brosjyre, kvittert av lærerlagsleder Helga Hjetland, får vi en introduksjon til alle produktene som er prosjektets spin-offs. Ja, du leste riktig. Det er mye å velge mellom: video, CD, illustrerte hefter, kortspill, jakkemerker, plakater og - get this! - hånddukker av den lille svarte jenta Yebo, vår følgesvenn gjennom hverdagen i landsbyen i Sierra Leone.

Hensikten helliger middelet, og det er ingenting å utsette på den musikalske kvaliteten. Den ligger milehøyt over alt skvalet førskolebarn bys fra diverse kommersielle aktører (som Hits For Kids Vol. 9). Det er denne "hype" og "event"-mentaliteten som gir prosjektet sursmak i munnen. Undertegnede har jobbet 18 år i barnehage og har mang en gang hatt ildsjeler med salgstalent på telefonen for å "lære" norske barn noe om livet i den tredje verden, simplistiske framstillinger som solskinnshistorien om Yebo. Langs næringskjedene i dette apparatet sitter en rekke ledd som sysselsetter folk innen u-hjelpsbusinessen. Hvor mye blir igjen til lille Yebo av de kronene CDene koster (det finnes nemlig to utgivelser av Sangen Om Yebo, en med sangene og en karaokeversjon)?

Selv ender jeg med å takke nei hver gang til disse operatørene driver folkeopplysning for ungene ut fra egne målestokker og samler inn penger til Røde Kors med kakelotterier, donering av klær etc. og kommer til å fortsette med det. Men Lystrup - hvis du tror på dette arbeidet, bare fortsett. Vi er i bunn og grunn på samme lag vi to.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Diverse artister - Norske Slagere Kapittel 1 - 1955

(Normann)

Det er med et visst vemod man lytter til denne kavalkaden, vel vitende om at dette tonegull representerer et toppunkt som aldri siden er blitt nådd.

Flere:

Turboneger - Scandinavian Leather
Pink Mountaintops - Outside Love