cover

Angels Of The Universe

Sigur Rós & Hilmar Örn Hilmarsson

CD (2001) - Fat Cat / Playground

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Klassisk

Stiler:
Post-rock / Alternativ / Prog / Neo-klassisk

Spor:
Aöflug/Draumur
Minning
Svarti Hundrurinnog Skoska Leikritiö
Niöurlaettinni
Yfirum
Litbrigöi
Stigiö Niöur Til Heljar
Snoö
Ferö
Önnur Minning
Bakslag
Schiller I Kina
Máttleysi
Kveöja
Bíum Bíum Bambaló
Dánarfregnir Og Jardarfarir

Vis flere data

Se også:
Svefn-G-Englar - Sigur Rós (2001)
Takk - Sigur Rós (2005)
Hvarf/Heim - Sigur Rós (2007)
Með suð í eyrum við spilum endalaust - Sigur Rós (2008)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Vakkert og trist er ingen uting.

Klassisk (film)musikk fra Island ispedd en dose Sigur Rós.

Først og fremst må jeg innrømme at jeg ikke har sett filmen Englar Alheimsins (Angels Of The Universe), som denne platen er musikken til. Filmen gikk en kort periode på norske kinoer i fjor. Visstnok meget populær i hjemlandet Island, og skapt av Oscar-nominerte Fridrik Thor Fridriksson. Det har kommet mange gode filmer fra Island de siste 5-6 årene, og samtlige av de filmene jeg har rukket å se har klart å formidle islandsk særegenart og stemning på en veldig god måte. Det eneste jeg vet om filmens innhold er at den skal portrettere en mann som blir mentalt syk.

Mennene bak filmmusikken er først og fremst komponist og musiker Hilmar Örn Hilmarsson og etter hvert mye omtalte Sigur Rós. Sigur Rós kan vel sies å være den mest spennende eksportartikkelen fra Island siden Björk. Særlig Ágætis Byrjun (2000) har fått hederlig omtale i europeisk musikkpresse, og det med god grunn. Ágætis Byrjun er stappfull av alternativ progrockaktig melankoli av den tandre og vakre sorten.

Så selv om jeg ikke hadde sett filmen, var det med spenning og forventning Angels Of The Universe ble gjennomlyttet. Etter de første rundene satt jeg igjen med følelsen av at Angels Of The Universe er av typen filmmusikk-utgivelser som gir deg svært lite, så lenge man ikke har filmen (friskt) i minne, og klarer å knytte stykkene til bilder fra filmen. Hilmar Örn Hilmarsson er en dyktig komponist, og han skaper på sine femten av sytten låter på platen en mørk, stille og sakral stemning. Noen innslag av elektronika er det her og der, men mer som små avvekslinger - det er strykerne som dominerer hele veien. Akkurat som med for eksempel Piano av Michael Nyman er det lett å synes at musikken er umiddelbart vakker, men den blir litt kontekstløs og ikke like emosjonell når man kun har musikken å forholde seg til. Å lytte til Hilmarssons stykker blir derfor en halvgjort følelse, uten at det på noen måte blir dårlig.

De to låtene av Sigur Rós var opprinnelig laget til deres Ný Batteri EP. Bíum Bíum Bambaló er en irsk-islandsk vuggesang som for første gang er omgjort til "moderne" musikk. Den følger en åpning i god tråd som på Ágætis Byrjun, med en lavmælt og sår vokal fra Jonsi (Jon Thor Birgisson). Låten er vakker og trist på en gang, samtidig som den bygger seg sakte opp med svevende gitarer og trommer. Påfølgende Dánarfregnir og Jardafarir (Death Announcement And Funerals), er Sigur Rós sin omgjorte versjon av islandsk radios gamle "trudelutt" for å markere opplesninger av dødsfall og begravelser. Litt frysninger på ryggen av et slikt valg kan en få, men låten er bra den. Betydelig mørkere enn Bíum Bíum Bambaló, mer orgler og mindre vokal. Men igjen en knallsterk låt fra Sigur Rós, jeg må innrømme at jeg gleder meg sterkt til dette bandet snart kommer ut med ny langspiller.

Angels Of The Universe blir altså bestående av to godbiter fra Sigur Rós og vakker, men mørk klassisk musikk fra Hilmar Örn Hilmarsson. Har du ikke sett filmen er det vel derfor like greit å kjøpe Ný Batteri EP for å få med seg platas høydepunkter (og litt til), og heller sette seg på gjerdet til en kanskje en gang får sett filmen. Kontakt din lokale filmklubb!

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Espers - Espers II

(Drag City)

Årets vakreste plate? Tatt opp på en bølgende eng ved Stonehenge, innspilt på et grønt løvblad og fremført av seks druider på sopptur.

Flere:

Os Mutantes - Mutantes ao Vivo: Barbican Theatre, Londres 2006
Robert Normann - The Definitive Collection 1938-41, Vol.1