cover

I'm the Antipop

Bjørn Berge

CD (2007) - Blue Mood / Grappa / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Blues

Stiler:
Deltablues / Funk / Bluesrock

Spor:
Testify
Buena
Heartbreaker
Show Me How To Live
Ruphus
Antipop
Louise
Hmm
Suck My Kiss
I.B
One Believer
Dream On

Referanser:
Tommy Emmanuel
Leo Kottke

Vis flere data

Se også:
Illustrated Man - Bjørn Berge (2002)
St. Slide - Bjørn Berge (2004)
Live in Europe - Bjørn Berge (2008)

(3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7)


Litt for stor fallhøyde

Berge sier han er antipopen. Det stemmer sikkert; popen er nok mer utholdende.

På omtrent hver plate Bjørn Berge har gitt ut til nå, har han covret en og annen låt han synes er tøff, og da også spilt dem tøft. Med unntak av tre spor er I'm the Antipop en samling av nettopp slike låter. Mannen er alene med tolvstrengeren - slipp villdyret løs.

Som alltid er det kassegitar, stompbox og grov stemme det går i, selv om han tillater seg enkelte ekstra gitarspor, litt effekt på stemmen, og noe perkusjon. Gitarteknisk er dette så gjennomført at man kanskje kan sammenligne kvaliteten med langhårede helter på åttitallet, tross forskjellige stilarter. Etter mange år på farten er Bjørn Berge en av de beste i sitt slag, og viser helhjertet sin elsk til instrumentet sitt.

Platen åpner knallhardt og ambisiøst med Testify, en kanonkule signert Rage Against the Machine, og på mange måter kan man nok beskrive Bjørn Berge bare ved å sette på dette sporet. Det er aggressivt, det er intenst og det rocker helt vanvittig.

Men I'm the Antipop er snillere enn som så. Kanskje vil ikke Berge være så vill som først antatt. Gjennom en ørliten berg- og dalbane vandrer vi i nedadgående energikurve før vi lander på spor sju, Louise, som en aldeles nydelig versjon av Paul Siebels countryballade. Av en eller annen grunn får jeg veldig lyst til å kjøre bil, gjerne på en lang og strak strekning med en blendende solnedgang i horisonten til venstre, når denne låta går. Hatten av for allsidigheten han viser her.

Dette er platens roligste punkt, og siste bit ut inneholder samme variasjoner som første halvdel. For mesteparten er hovedsakelig energisk. Men Suck My Kiss, som på papiret burde matche Testify, er relativt skuffende slapp i forhold til Red Hot Chili Pepper selv. Spesielt siden Give It Away har vært Berges ess i ermet i livesammenhenger i mange år, og er å finne på albumet Illustrated Man som kom for fem år siden.

Etter min mening vil det tilsynelatende ville dyret etter hvert stå og ule opp mot en vegg, for det tar i grunnen ikke så lang tid før man føler at mye av det samme går igjen. Lyden av en slide over splitter nye strenger, og den imiterte whiskystemmen, overbeviser dessverre ikke undertegnede på samme måte som på tidligere og eventuelt kommende konserter. Dessuten er det underlig mye bass i produksjonen, så mye at det merkes omtrent uansett hvor platen settes på.

For mennesker som elsker funky deltablues og finner glede i å bli oversvømt av gitarlyder, er denne platen et must. For oss andre, og med all respekt tror jeg vi er flere, blir I'm the Antipop dessverre noe ensformig.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Norfolk & Western - Dusk in Cold Parlours

(FILMguerrero / Hush)

Norfolk & Westerns fjerde plate er amerikansk melankoli på sitt beste.

Flere:

Grey de Lisle - The Graceful Ghost
Mathias Stubø - 1979