cover

1999-2004

Royal City

CD (2009) - Asthmatic Kitty / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Sadcore / Folk / Lo-fi

Spor:
Here Comes Success
Can't You Hear Me Calling
Postcards
A Belly Was Made for Wine
Dog Song
O You With Your Shirt
Bad Luck
The Nations Will Sing
I Called But You Were Sleeping
They Came Down
Is This It?
In the Autumn

Referanser:
Songs: Ohia
Sufjan Stevens
The Welcome Wagon
The Microphones
Smog
Herman Dune

Vis flere data

Se også:
Alone At the Microphone - Royal City (2003)
Alone At the Microphone - Royal City (2003)
Little Heart's Ease - Royal City (2004)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Avskjedshilsen fra Guelph

Karrieresamler av et band som de færreste rakk å registrere eksisterte.

Royal City er kallenavnet på Guelph, en middels stor og velstående by i Ontario, Canada. Derfra kommer også navnet på dette bandet som hadde sin levetid i årene 1999-2004. Og der har vi dermed årsaken til tittelen på denne oppsummerende utgivelsen. 1999-2004 består av hint og hist fra de seks årene bandet eksisterte (og som blant annet brakte dem til en trivelig konsert på Mono i Oslo). Frontfigur Aaron Riches flyttet visstnok til Nottingham for å studere teologi (radical orthodox, that is), og dermed var også bandets dager talte.

Here Comes Success skramler de innledningsvis i en cover av Iggy Pop, en ironisk tekst tatt deres moderate suksess i betraktning. Det vil være en overdrivelse å si at de etterlot seg et gapende hull i musikkhistorien. Men Royal City var ett av mange oversette band som aldri nådde opp til undergrunnens overflate. Denne samleren er et verdig farvel, ikke bare på grunn av mye flott låtmateriale, men også fordi Asthmatic Kitty igjen har tatt på seg spanderbuksene. 1999-2004 har en stiv, boklignende innpakning som tigger om å finne sin plass i platehyllen (det er begrenset opplag både på CD (4500) og LP (1000)).

Aaron Riches beveget seg fra hjembyens punkscene i tenårene og etter hvert over til et mer nedpå uttrykk, der han sammen med sine medmusikanter fant en mer folkbasert hjemmebane som passet godt til hans krokete røst og søkende sinn. Som grooves anmelder uttalte om deres fine sisteplate Little Heart's Ease fra 2004: "Aaron Riches har atskillig melodirikdom under kjortelen. Og eit band som veit når dei skal spele og når dei skal teie."

Det er et kjennetegn som griper inn i hele deres karriere, slik vi presenteres for den her. Ikke at de forpurrer tingenes tilstand på noe som helst vis. Dette er musikk i tradisjonen til Dylan og Young, med tunge lag av hjemmebrygget tristesse over seg. Når Guthrie synger om en "Kentucky moon rising over me/it lets me straight back home to you" (Postcards, platens beste) er det som et ekko av Songs:Ohia/Magnolia Electric Co. i både tekst og tone. Eller nydelige O You With Your Skirt, som er tilpasset den samme verandaen som har rom for en Bonnie Prince Billy. Det er i slike øyeblikk jeg nesten tar meg selv i å savne Royal City. Men jeg vet også at våre veier heller ikke vil krysses altfor ofte i tiden som kommer.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Core & Nils Olav Johansen - Blue Sky

(Jazzaway)

groove har bedt to av våre jazzskribenter se nærmere på The Cores andre album. Audun Reithaug Rasmussens analyse følger her.

Flere:

Jens Lekman - Night Falls over Kortedala
Sgt. Petter - Monkey Tonk Matters