cover

Sign o' the Times

Prince

2 x CD (1987) - Paisley Park / Warner Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Rock / Funk

Spor:
Sign O The Times
Play In The Sunshine
Housequake
The Ballad Of Dorothy Parker
It
Starfish & Coffee
Slow Love
Hot Thing
Forever In My Life


U Got The Look
If I Was Your Girlfriend
Strange Relationship
I Could Never Take The Place Of Your Man
The Cross
It's Gonna Be A Beautiful Night
Adore

Referanser:
James Brown
Terence Trent d'Arby
Madonna

Vis flere data

Se også:
The Vault: Old Friends 4 Sale - Prince (1999)
Dirty Mind - Prince (1980)
Controversy - Prince (1981)
1999 - Prince (1982)
Purple Rain - Prince (1984)

(7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7)


Shut up already, damn!

1987 var året da Prince plasserte skapet og leverte sitt beste arbeid på plate noensinne.

I min omgang med musikk kan jeg skissere et markant skille i 1987: f.SOTT og e.SOTT – før og etter Sign O The Times. Princes dobbeltalbum som reddet meg fra kun å høre på håpløs popmusikk i blindgata til Stock, Aitken & Waterman. Det var mye snusk som regjerte musikkinntaket mitt før Prince ledet meg ut på dypere vann, sånn musikalsk sett. Det skulle ikke mer til enn et enkelt rytmespor dominert av en skarptromme og åpningslinjene fra tittellåta; "In France a skinny man died of a big disease with a little name / By chance his girlfriend came across a needle and soon she did the same". Siden har jeg knapt nok sett meg tilbake. I godt og vel 10 år fotfulgte jeg karrieren til Prince og oppdaget store deler av populærmusikkens historie underveis. Så mistet jeg troen, men det er en annen historie.

I ettertid står perioden rundt utgivelsen av Sign O The Times frem som høydepunktet i Princes karriere, både når det gjelder kvalitet og kvantitet. Den uoffisielle versjonen av planlagte utgivelser fra denne perioden er noe i retning av det følgende: I 1986 planla Prince å gi ut et funkalbum under pseudonymet Camille med Princes vokal manipulert til det nærmest ugjenkjennelige. Tre låter endte opp på Sign O The Times (Camille krediteres på vokal); Housequake, Strange Relationship og If I Was Your Girlfriend. Før den europeiske delen av Parade-turneen i '86 spilte Prince & The Revolution inn dobbelalbumet Dream Factory, hvor mesteparten av låtene har forblitt uutgitte. (Låta We Can Funk dukket opp på Graffiti Bridge i 1990). Etter Parade-turneen begynte Prince innspillingen av trippelalbumet Crystal Ball - et prosjekt som kom så langt som til ferdigstillelse og mastering, men som aldri ble utgitt i sin opprinnelige form (altså ikke identisk med Crystal Ball-utgivelsen fra 1998).

Med utgivelsen av Sign O The Times oppsummerte Prince de mange innspillingene fra 1986, og produserte med dette et av tidenes beste album innen popsjangeren. Dobbeltalbumet er meget variert i sin uttrykksform og kjører slalom mellom popkonvensjonene. Fra poprock på Play In The Sunshine og streit James Brown-funk på Housequake, til den jazzinfluerte It's Gonna Be A Beautiful Night og popperfeksjonisme på U Got The Look; viser albumet Prince i all sin musikalske prakt. Lekende lett foretar han forvandlingen fra popballade på Slow Love til funkekstravagansa på Hot Thing, og beviser med det sin åpenbare genialitet.

Variasjonen i uttrykk på Sign O The Times var pur lykke for et åpent tenåringssinn sulteforet på kvalitetsmusikk. Ukritisk tok jeg innover meg alle referanser og hint Prince ga i sin musikk. Dette førte til at jeg i løpet av 1987 forsterket platesamlingen min med James Brown (Housequake), Joni Mitchell (The Ballad Of Dorothy Parker), Jimi Hendrix (Play In The Sunshine), B.B. King (I Could Never Take The Place Of Your Man), Parliament/Funkadelic (Hot Thing), samt de fleste godbitene fra tidligere Prince-eskapader.

Hvis første del av albumet holdt en streng stil med korte popformaterte låter, så var den andre delen desto mer utflytende med massive låter som I Could Never Take The Place Of Your Man, The Cross, Adore og showstopperen It's Gonna Be A Beautiful Night. If I Was Your Girlfriend var, djervt nok, andre singel fra albumet, og i kjent stil sjokkerte Prince med å overskride kjønnsmønstre og etablerte normer. Dette er også låta som best presenterer Prince under pseudonymet Camille, med en vokal som manipuleres i alle retninger. Camille fortsetter i samme gate med Strange Relationship, før Prince skjønner tegninga og medgir; I Could Never Take The Place Of Your Man. Ikke siden Purple Rain har gitaren spilt en viktigere rolle i en Prince-låt, og når det bluesaktige bruddet midtveis roer det hele ned er det et forfriskende menneskelig trekk i Princes overmenneskelige fremtoning. Låta ble gitt ut på single for å akkompagnere konsertfilmen Sign O The Times - lansert kun 4 måneder etter at turneen i Europa ble avsluttet.
Princes nedlagte band The Revolution dukker opp på Sign O The Times under låta It's Gonna Be A Beautiful Night, som ble basert på et liveopptak gjort under Parade-turneen i Europa, nærmere bestemt i Paris 25. august 1986. Med Jill Jones, Susannah Melvoin og Sheila E på vokal holder Prince seg for en stor del i bakgrunnen og dirigerer i sann bandlederstil. Låta viser deler av magien Prince kan produsere i konsertsammenheng og hvordan han makter å mikse det innstuderte med improvisasjon. Når Adore avslutter en fortumlende rundreise i Prince-universet er det bare å krype sammen i armkroken til sin elskede og la det stå til. Sign O The Times er og blir Princes sterkeste øyeblikk på plate; i hvert fall i mitt purpurfargede hode.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Nuno Canavarro - Plux Quba

(Ama Romanta / Moikai)

I all sin skjøre beskjedenhet er dette et sentralt referansepunkt i moderne elektronika.

Flere:

TV on the Radio - Dear Science
Tanakh - Dieu Deuil