cover

13 & God

13 & God

CD (2005) - Anticon / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Hip-Hop

Stiler:
Alternativ / Eksperimentell / Indierock / Rap / Elektropop

Spor:
Low heaven
Men of station
Ghostwork
Perfect speed
Afterclap
Soft atlas
Tin strong
If
Superman
0 Walk

Referanser:
Themselves
The Notwist
Subtle
Tarwater
Stereolab
cLOUDDEAD
Tied + Tickled Trio

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Kodete budskap

Noen transportetapper, men et overraskende jevnt høyt nivå.

Jeg kan på ingen måte beskyldes for å være spesielt oppdatert i hip hopens verden - verken den kommersielle eller mindre kommersielle delen av sjangeren. Like fullt er jeg i stand til å namedroppe et lite knippe høykredible navn dersom omstendighetene krever det av meg. Men jeg ville nok bli avslørt ganske fort. Felles for de fleste av disse artistene jeg stort sett bare kjenner som navn er at de mer eller mindre tilhører Anticon-kollektivet.

Det gjør også 13 & God. Jeg skal innrømme at jeg aldri hadde hørt – eller hørt om – Themselves før jeg leste om denne plata for første gang. Den andre delen av dette samarbeidsprosjektet derimot, The Notwist, har jeg hatt et nært og godt forhold til siden perlen "Neon golden" kom i 2002.

"13 & God" låter på en måte akkurat slik man kunne forvente seg. Den har Notwists forkjærlighet for pneumatiske blåsere, analogt lydende mellotroner og andre uidentifiserte lyder, og blandingen av akustiske og elektroniske trommer. Samtidig er rytmene et par hakk mer hip hop enn hos Notwist, og Markus Achers såre og livstrøtte stemme deler på oppmerksomheten med det jeg har skjønt er Themselves' varemerke – flerstemt, simultan rap i sære harmonier. Det skulle ikke forundre meg om de som kommer fra den andre leiren – de som primært kjenner til Themselves – ville komme til den samme konklusjonen.

Det er unektelig en veldig pen blanding. Og nettopp de spøkelsesaktige, småskumle harmoniene til Doseone og Jel tilfører en dybde til den kalde melankolien som hele veien ligger i produksjonen og som Notwist perfeksjonerte på "Neon golden". Også produksjonsmessig virker de to gruppene å ha funnet hverandre. Selv om for eksempel "Men of station" og mesteparten av "If" kunne vært rene Notwist-låter, er plata veldig smakfullt og innbydende produsert i skjæringspunktet mellom alternativ hip hop og elektropop.

Albumet innledes med "Low heaven", som nesten må regnes som en introduksjon, og nevnte "Men of station", og det når et høydepunkt i "Ghostwork", når beaten slippes løs og Doseone kaster fra seg alle harmoniene:

For 7 days and 7 nights
you've sewn a cloth copy of your nervous system
to a turtle neck and pair of tux pants


Og selv om noen av låtene inneholder noen transportetapper, holder plata et overraskende jevnt høyt nivå, og det neste store øyeblikket kommer i "Soft atlas" der store sammenhenger males ut med stoisk ro og kapitulert avstand:

Without a universal law there is no gravity
Without a gravity there is no atmosphere
Without a atmosphere there is no chance at life
And with no chance at life, I don't exist


"13 & God" gir meg følelsen av å lytte til hemmelige, muligens kodete budskap fra den andre siden av elva. Dødsriket. Det er litt skummelt, men også veldig fascinerende.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 8/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Knife - Tomorrow, In a Year

(Rabid)

Riktignok ikke det samme på plate som i sal, men fremdeles fullstendig overlegent fra Skandinavias mest interessante band.

Flere:

Windir - Valfar, Ein Windir
Pat Jordache - Future Songs