cover

Live at Molde International Jazz Festival

Merzbow & Jazzkammer

CD (2001) - Smalltown Supersound / Voices Music & Entertainment (VME)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

[capsule review in English available]

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Et utfordrende møte

Japansk-norsk møte i støyens tegn: Neppe en del av kulturdepartementets utvekslingsprosjekter.

Dette er et samarbeidsprosjekt presentert av Molde Jazzfestival 2001. Dette er riktignok ikke første gang de involverte har vært i kontakt med hverandre. Lasse Marhaug, ene halvdel av Jazzkammer, slapp sin første vinyl som splitsingel med Masami Akita (Merzbow) for noen år siden. Dette er dog første gang de spiller live sammen.

John Hegre er andre halvdel av elektronika/noise-prosjektet Jazzkammer. Sammen med Marhaug startet han Jazzkammer i 1998, fram til da hadde begge vært aktive på den norske og internasjonale noise-, club-, og improv-scenen i noen år. I 1999 slapp de den kritikerroste Timex på Rune Grammofon. En remix av denne platen, Rolex, ble sluppet på Smalltown Supersound sommeren 2001. Rolex består av nykuttede versjoner der kapasiteter som blant andre Thurston Moore (Sonic Youth), Merzbow, Pita og Francisco Lopez bidrar til Jazzkammers stigende internasjonale anerkjennelse.

Merzbow fra Japan har gjennom 20 år og hundrevis av utgivelser (kulminerte med 50 CD boksen Merzbox i fjor) satt sitt preg på anerkjente europeiske elektroniske artister som Aphex Twin, Autechre, Pan Sonic, og ikke minst inspirert norske artister som blant andre Marhaug/Hegre og Alexander Rishaug.

I livesammenheng står Merzbow for ekstreme eksesser. Han har skapt sitt eget, mangfoldige og særpregede sound mange vil hevde er selve definisjonen på noise. Og holder man ut innenfor denne rammen Merzbow setter premissene for, og som grenser mot det uutholdelige, åpenbarer det seg et helt univers av innovative låtstrukturer, lyder og beats.

Det dreier seg litt om selvpining, uten propper i ørene er det umulig å holde ut. Det dreier seg mye om a-musikalske assosiasjoner, ekstrem vitalitet, ekstrem kreativ vilje og ekstrem kompromissløshet.

I dette landskapet figurerer også Norges beste støy-duo, Jazzkammer. Riktignok er de tidvis litt mykere i kantene og bruker flere kjente lydkilder fra det musikalske feltet som frijazz-lignende perkusjonsrytmer og gitarlyder. Jazzkammer kan også være litt mer ambient-orientert enn Merzbow.
Denne kraftfulle liveskiva representerer møtet mellom disse uttrykkene.

En blanding av field recordings, frijazzbeats, piano, death metal gitar og elektronisk genererte støystrukturer presentert via laptops, gjør dette til en spesielt spennende lydopplevelse som bør inspirere til et dypere dykk i både Merzbows og Jazzkammers katalog.

I Norge er fremdeles Oslo-baserte selskaper som Rune Grammofon og Smalltown Supersound, og artistene de presenterer, marginale. Til tross for at deres profil representerer en interessant og viktig utvikling innenfor jazz og elektronisk musikk i norsk og internasjonalt musikkliv, sammen med andre labels som Beatservice, Biophon og Jazzland, speiles merkelig nok ikke dette i norske platekjøperes interesser. Det er antagelig like mange utøvere som det er lyttere involvert i dette miljøet.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Tom Waits - Blood Money

(Anti)

Tom Waits er tilbake i sin aller beste og mest imponerende form.

Flere:

Diverse artister - Norske Slagere Kapittel 1 - 1955
Side Brok - Høge Brelle