cover

Arv

Anne Kristin Stakston

CD (2005) - Normann / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Folkemusikk / Vise / Gammeldans

Spor:
Til Mannen
Vise
Hestgjetarbua
'N Hans og Hånån
Møte Ved Utgardsleet
Storjuger'n Polka
Vetl Pedde
Taterjenta
Til en Bonde
Stor-Olas Mariavise
Eit Sliti Kjøkengolv
Bort
Haustdåm
Allting Lognar
Lille Pus

Referanser:
Oddvar Nygaard
Guttorm P. Haugen
Ivar Simastuen

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


I arv

Det er ikke ofte du sitter med følelsen av å ha oppdaget et helt nytt og friskt talent...

Visevenner: Vær parat, en ny og original stemme er på vei til våre ører. Norges mest spennende plateselskap, Normann Records, har relansert en obskur selvpublisert plate av Hundorp-jenta Anne Kristin Stakston Langvik hvor hun framfører en blanding av tradisjonsmusikk og halvgamle slagerlåter, alt ikledd en uhøytidelig musikalsk innpakning som blander bunad og dongeribukse alt omhinannen. Til daglig jobber Stakston som politietterforsker på Grønland politistasjon i Oslo, så nå har vi fått en "syngende politikvinne" 35 år etter at Ivar Simastuen stod fram som den syngende mannlige ditto.

Presseskrivet avslører at Stakston er datterdatter av Oddvar Nygaard, og jammen har hun ikke arvet bestefars romslighet og showmanship i å kombinere det kunstneriske med det frodige og humoristiske, som i en av bestefars store landeplager, Einar Hovdhaugens Møte Ved Utgardsleet (spor 5), for ikke å snakke om Pål Klupten/Nygaards karnevalistiske 'N Hans og Hånån og Johs. Ellefsæters vemodige Hestgjeterbua.

Med Ellefsæter beveger vi oss i denne melders barndoms dal, og det er med stor begeistring jeg kan melde om en finfin versjon av Ole Ellefsæters gamle kjempehit Storjuger'n Polka, forfattet av Brumunddals Mikkjel Fønhus, Guttorm P. Haugen og tonesatt av Nygaard.

Det traderte materialet, som lokken Vetl Pedde er illustrert med samplet reallyd, kanskje vel kitchy for purister, men pytt, pytt. Sikkert er det at Stakston er helt i sitt ess som en lyrisk tolker av Hovdhaugen/Nygaards moderne skillingsvise Taterjenta. Hennes kvedende foredrag på Til en Bonde viser hvor anvendelig folkemusikkens virkemidler er i kombinasjon med et moderne visearrangement. Plata inneholder ytterligere 3-4 Hovdhaugen-tekster, delvis tonesatt av Stakston selv i flotte avpassede arrangementer. Hun lykkes virkelig som formidler, og er levende tilstede i sangene på en måte som mang en profesjonell utøver med musikk som levebrød kan misunne henne.

Det er ikke ofte du sitter med følelsen av å ha oppdaget et helt nytt og friskt talent, men det gjør jammen meg undertegnede når det gjelder stortalentet Stakston. Dette er alvorlig musikk med løs snipp, en virkelig forståelse for materialets egenart og levende tradisjonsformidling.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Jason Molina - Let Me Go, Let Me Go, Let Me Go

(Secretly Canadian)

Med sin andre soloplate graver Jason Molina dypt ned i sin egen sjel - og ryster lytterens egen. En fantastisk plate.

Flere:

Paganus - Kalla
TV on the Radio - Dear Science