cover

Inspirational Grooves

Belladonna

CD (2003) - Unlimited / M3

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Jazz

Stiler:
Nu jazz / Tribal / Elektronisk / Easy Listening

Spor:
Ebatulé
Inspiration Zone
Summer Love
A New Born Day
Spiritual Trane
Get Over
Grand Groove
Time After Time
Tropical Deep
Heroes

Referanser:
Banco De Gaia
St. Germain

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


The tropical chicken-groove machine!

Sjel er av underordnet betydning i Belladonnas krysning av nu jazz og house, men pussig kledt i kitsj og exotica.

Inspirational Grooves er det tredje albumet til Belladonna, bestående av Maurizio Belladonna og Marco Duranti. En grunn til navnevalget er selvfølgelig Maurizios etternavn. En annen høyst innlysende grunn er planten med det samme navnet. Den inneholder det meget giftige stoffet atropin. Dryppet i øynene gir dette store pupiller og vakre øyne og det har derfor blitt brukt som kosmetisk middel, og det særlig i Italia.

Ebatulé innleder plata med congas og fuglekvitter og skaper en riktig så tropisk stemning. Videre utover tøffer det avgårde i 130 bpm med utstrakt bruk av håndperkusjon, flamenco-aktige gitar-ornamenter og sang i det fjerne. Den første grunnen til å se nærmere på dette produktet er Inspiration Zone, slett ingen ueffen fusjon av tribal house med en rytmikk som får det til å krible i beina og arketypisk nu jazz pludregitar. Summer Love svever adskillig høyere over jungelen med stadige dreininger på de ledende sekvenserne og samplete konfetti-trompeter som smaker kitsj. Blant fire spor med delikate sangbidrag fra den fristende Venus-avataren Silvia Donati finner vi A New Born Day. Småpen prydhus-jazz-disco med funky bassgang og rytmegitar, spaghettitrompeter, diskrete stryker-samples og en psykedelisk trip hop-fordreining av luksuriøse kjole og hvitt-klubbers småkvalmende atmosfære rundt 1978. De tre andre bidragene hennes er noenlunde innenfor samme gate. Det ligger altså en del humor innbakt i denne musikken!

Spiritual Trane er dedikert John Coltrane, men kommer fra et helt annet birdland der elektroniske rytmemønstres urverk tikker og går mens to tangentspillere pakker masseprodusert kyllingjazz inn i ørene på klubbens besøkende. Dette er bedøvende mer enn henførende, men denne kitsjen har et snev av noe eksotisk som gjør den verdt å finlytte til. Grand Groove får tankene til å gli over mot det tidlige 90-tallets drømmende tribal house, for eksempel Banco De Gaia, men med tilførsel av wunderbaum-luktende urban jazz-funk.

Sporene har fyldig varighet, stort sett mellom 6 og 8 minutter med pulserende maskinrytmikk fra start til mål med enkelte spise- og drikkepauser lagt innimellom. Rytmikken kan likevel oppfattes som monoton, men ikke i større grad enn at det er et typisk genre-trekk for nu jazz som trekker ut i elektronikkens verden. Sporene blir likevel noe hendelsesfattige etterhvert som minuttene går (og går og går...) og kunne vært kuttet med 1/3 for oss hjemmebrukere.

Belladonna leverer altså noenlunde inspirerende grooves mens pupillene fortsetter å utvide seg, kanskje også utenfor Italias grenser. Helt klart et nisje-produkt for den harde kjerne av house- og nu jazz-tilhengere, men de nøye utvalgte vil definitivt sette pris på Inspirational Grooves.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Jon Faukstad & Per Sæmund Bjørkum - Konsert På Kleppe

(JPS)

Tradisjonsmusikk med kontinental sving illustrerer folkets eget kulturuttrykk.

Flere:

Cornelius - Point
Grey de Lisle - The Graceful Ghost