cover

Elixir

Dalakopa

CD (2006) - Tylden & co

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Folkemusikk / Danseband / Gammeldans

Spor:
Rørosstad er en nykterhetsstad!
Mettes elixir
Halling fra Østerdalen
Hyllning
Kaffestuggu
Drömmen
Ranveig
Lyckomarch
Stå på!... hjertet mitt
Gärdevisen
Fiolinmannen
Ringlender etter Helmer Kjølvang
Seglora
Spelemannshøytid
Solvalsen

Referanser:
Majorstuen

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Eliksir

Et helstøpt monument over folkemusikkens potensiale.

Folkemusikk-grupperingen Dalakopa markerer 20 års utøvende virskomhet med plata Elixir, en genreoverskridende blanding av tradisjonelle former, moderne instrumenter blandet med fele og trekkspill, pop-arrangementer og en uhøytidelig framføring. Akkurat denne løse snippen kan til tider tippe over i formløshet og en salig graut av liberal crossover-linje, som i spor 3, Halling fra Østerdalen.

I en kommentar i innleggsheftet skriver en av dalakopene om fristelsen til å kle tradert materiale med moderne musikalske gevanter: "En porsjon urbanisering måtte til, og med god hjelp av lydprogrammeringsspesialisten Øystein Boassen fra glass- og betongveldet i hovedstaden har vi kokt sammen denne oppdateringen."

En sammenlignende lytt med "Kaffestuggu-polsen" av Oline Sofie Bakken på spor 5, eller samme komponists ballade Drømmen (spor 6) vil gjøre åpenbart hva som er galt med Halling fra Østerdalen og kommentaren om "urbanisering". Sett fra anmelderens synspunkt i "glass- og betongveldet", provinshovedstaden Oslo, er dette sporet platas desidert mest provinsielle kutt, mens mye av det øvrige materialet er av internasjonalt kaliber.

Dalakopas geografisk grenseoverskridende kraft er beroende på at den først og fremst er orientert mot det autentiske og tradisjonelle, ikke den synthifiserte anonymitet mange tror er "urban" eller "moderne". Den musikken som virkelig vinner på Elixir er den som sterkest lener seg til de tradisjonelle uttrykkene og formene: Balladene, marsj, pols, vals. Trekkspillet, fela og fløytespillet er vakkert og lyrisk, melodiene ofte med vemodig klangbunn også i det muntre. Samspillet er imponerende og stemningen virker løftende på lytteren ettersom sporene veksler.

Som helhet er Elixir et helstøpt monument over folkemusikkens potensiale og et bevis for at tradisjonen har sunn tilvekst av skapende krefter som den vekslende besetning i Dalakopa. Gratulerer med de 20 år, men vær så snill: Ligg unna synthknappen!

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


MoHa! - One-Way Ticket to Candyland

(Rune Grammofon)

Hos Moha! fører mer struktur til mer ekstase.

Flere:

Neil Young - On the Beach
Firewater - The Man on the Burning Tightrope