cover

Life Fantastic

Man Man

CD (2011) - Anti / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Eksperimentell rock / Sigøynermusikk / Indierock

Spor:
Knuckle Down
Piranhas Club
Steak Knives
Dark Arts
Haute Tropique
Shameless
Spooky Jookie
Eel Bros
Bangkok Necktie
Life Fantastic
Oh, La Brea

Referanser:
Modest Mouse
Bright Eyes

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Patetisk og mandig mann

Ryan Kattner har fordømt mye på hjertet, og evner å fortelle det.

Det er på ingen måte originalt til artist å være, men Ryan Kattner, eller Honus Honus som han går under i Man Man, ga bort mer eller mindre alle sine eiendeler, pakket resten i en liten koffert og stakk av sted. Bort fra USAs østkyst ville han – bort fra apatien han skammet seg over. Kattner reiste til Los Angeles, Austin, Portland og ellers hvor enn han hadde venner med en ledig sofa eller ubrukt gulvplass – som en figur fra Jack Kerouacs bøker.

Etter hvert ble det bittersøt musikk av det omflakkende livet. Demoer ble spilt inn, og Kattner kunne kontakte Chris Powell, Billy Dufala, Jamey Robinson og Russel Higbee – resten av Man Man. Endelig var det klart for innspilling av deres fjerde fullengder.

Life Fantastic er det første albumet hvor bandet har en anstendig produsent bak spakene. Mike Mogis er ingen hvilken-som-helst. Mulitiinstrumentalisten og produsenten, som blant annet spiller i Bright Eyes, er en av bærebjelkene i Saddle Creek Records, men dette er langt fra en Nebraska-utgivelse.

Live har Man Man spilt på seg et rykte som et særs direkte skyt-først-spør-siden-band, men slik har det ikke vært under innspillingen av Life Fantastic. Med nærmere tjue forskjellige mennesker, og latterlig mange instrumenter, er det likevel inntrykket av en naken og forbasket desperat Ryan Kattner som sitter igjen etter flere gjennomlyttinger av albumet. Minimalistisk fiolinbruk, blåseinstrumenter med trillende linjer, rytmepartier fra en lettbeint (og kanskje litt forenklet) afrikansk-jazzfestival oppå det pianobaserte låtmaterialet, rettferdiggjør den lange tiden Man Man brukte i studio før Kattner var fornøyd med blandingen av kaos-etos og komposisjon.

Strykerarrangementet er det for øvrig et annet Bright Eyes-medlem som står bak. Nate Walcott har hatt en særs viktig finger med i spillet på Life Fantastic. Dette er tittellåta et godt eksempel på.

Rockekomposisjonene, som har et visst eksperimentelt sigøynerpreg, er på en annen side sekundære hos Man Man. Hele tiden er det vokalen til Ryan Kattner som skjærer gjennom. Han har fordømt mye på hjertet, og evner å fortelle det. Tror jeg. Det virker som om han går blodige stier, blomstrende enger og betonglagte byer om hverandre, og det virker som om han totalt formes, ødelegges, spirer og stagnerer i takt med omgivelsene. Med andre ord oppleves det veldig dynamisk å bli revet inn i en lyrisk verden så jordiskguddommelig som Kattners. Igjen føles det som om han går i fotsporene til beatpoeten Kerouac.

"Are you my pet? Or did I have to work so hard for nothing?" Slik starter ett av høydepunktene (Steak Knives) på et album som har blitt ett av de musikalske høydepunktene i 2011.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Plastikman - Closer

(NovaMute)

Plastikman er tilbake, mer monoton og minimalistisk enn noen gang. Etterlengtet utgivelse fra en av de virkelig store.

Flere:

Karl Seglem - Femstein
The Samuel Jackson Five - Easily Misunderstood