cover

Skies in Your Eyes

Vanishing Kids

CD (2007) - Bright as Night

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Post-punk / New Wave / Goth / Indierock / Shoegaze

Spor:
This Light
Old Eyes
Winter
Valentine
Identical Twin
Bright as Night
UK
Blanket of Stars

Referanser:
Siouxsie & The Banshees
The Cure
Cocteau Twins
Echo & the Bunnymen
The Stone Roses
New Order
My Bloody Valentine
Interpol
PJ Harvey

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Perfekt melodigryte

Oppskriften til Vanishing Kids er 80-talls melankoli, post-punk, new wave og goth. De blander alt i en stor gryte - og smaken er fabelaktig.

sMed sin tredje plate drar Vanishing Kids denne anmelderen opp til de store høyder.

Vanishing Kids er ikke bare relativt ukjente her til lands, men også i sitt eget hjemland USA. De har holdt det gående siden 2000, der turneene så langt har foregått i hjemlandet. Distribusjonspartner Ryko har bidratt til å gjøre skivene tilgjengelige i Europa.

This Light åpner det hele med bass-synth, tamburin og svevende vokal i 24 sekunder, da en suggererende trommerytme og støygitar kommer treende inn. Det føles enkelte ganger kaotisk med gitarer som svever over og inn i hverandre, men det er en originalitet i instrumenteringen og fremføringen som tilsier at trioen ønsker å være noe langt mer enn et standard A4-rockeband. De fortsetter i samme spor på Old Eyes; samme innledning og nå etter 40 sekunder kommer en enda mer støyete gitar inn. Jason Hartmans originalitet høres ut som en Robert Fripp i purung alder.

Det er en røre av lyd, som likevel hele tiden er strukturert. Nik Nadz synger skrikende og hviskende om hverandre, som en blanding av Robert Smith (The Cure), Siouxsie Sioux og PJ Harvey. Winter svever av sted i et langt enklere og vakkert lydbilde. Det ultimale stemningsfulle oppnås likevel i Valentine, der fremføringen er med akustisk gitar, piano, synth og en vokal i beste Cocteau Twins-stil. Jeg har følelsen av at det blåser en kald vind på et øde landskap med en skjønn atmosfære.

På Identical Twin, Bright as Night og UK er referansene Echo & the Bunnymen og New Order. Enkle synthpartier brukes for å skape den rette lyden. Referansepunktene er selvsagte, men de vrir det til med sin egen kreativitet og lykkes igjen å skape sitt eget sound. I motsetning til mange andre band så har Vanishing Kids ikke blitt etterlignere, til dette har de lagt alt for mye vekt for å komponere sin egen originalitet og få sin sjarmerende vinkling på flere av låtene. Avslutningssporet Blanket of Stars er en fantastisk vise der de akustiske gitarene åpner og med et lite vokalparti. Igjen blir det søtt, harmonisk og fredfullt. En perfekt avslutning på en plate som har vokst hele tiden.

Coveret er forvirrende; et ansikt fullt av skrikende munner, mange hender. Hva skal nå egentlig dette forestille? Bildet kunne gjerne ha vært på en eller annen 70-talls progrock-skive. Akkurat som låtmaterialet viser coveret en genial kreativitet der man ikke helt klarer å få forståelsen.

Skies in Your Eyes har en god variasjon der hele 80-tallets melankoli på en måte blir samlet. På fortryllende vis drar de lytteren til seg gjennom suggererende rytmer, vakre vokalpartier og med en originalitet som har blitt utrolig nydelig.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen