cover

This Land is Your Land - Songs of Freedom

Diverse artister

CD (2002) - Vanguard / Bonnier Amigo

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Stiler:
Folk / Vise

Spor:
Rally 'Round the Flag
This Land is Your Land
If I Had a Hammer
Kumbaya
He's Got the Whole World In His Hands
There But For Fortune
The Circle Game
Turn, Turn, Turn
All My Sorrows
People Get Ready
Battle Hymn of the Republic
Get Together
The Universal Soldier
Blowing in the Wind
With God On Our Side
The Times They Are a-Changin'

Referanser:
Bob Dylan
Woody Guthrie

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Sing along, folks

This Land Was Made For You and Me, na na Kumbaya, Kumbaya Ya Ya...

Etter terrorhandlingene mot WTC og Pentagon har vi sett en del samlinger fra "over there" som gjerne har vært mer som rene patriotiske markeringer å regne enn spesielt musikalsk verdifulle. Derfor er det befriende med en amerikansk samler i disse dager der tekstene holder et annet fokus, og der musikken som fremføres fortsatt har en sterk, levende og tidløs kraft.

This Land is Your Land - Songs of Freedom er langt mer enn en kollektiv nasjonal jippo, det er en bredt sammensatt plate med utgangspunkt i den store "folk-revival"- bølgen som USA opplevde på slutten av 50-tallet og utover på 60-tallet. Vanguard har et unikt arkiv med denslags, og denne samlingen dokumenter ulike deler av den (stort sett) radikale folk-scenen, som bestod av mange politisk orienterte artister som stod i første rekke i kampen mot Vietnam, for indianerenes rettigheter og med en generell skepsis mot datidens tradisjonelle verdier.

Her har man samlet en rekke størrelser fra denne perioden, og det på en mye bredere plattform enn hva tittelen indikerer. Det er ikke bare såkalte frihets- eller protestsanger som er inkludert her, men som produsent Tom Vickers utdyper i omslaget: "... these songs will lift your spirits and hopefully have you singing along". Det er altså allsangen som er prioritert, og det går dessverre utover informasjonen ellers - det hadde vært interessant å lese både om bakgrunnen for låtene og tiden de er skrevet under, men det kan en jo alltids gjøre andre steder.

Låtutvalget er ellers som en liten historiebok i seg selv, med fortellinger om menneskets kamp, håp og tro - fra borgerkrigen, via depresjonen til kampen for borgerrettigheter. Alt er en del av den amerikanske folkesjela, men med temaer som fortsatt er universelle.

Den mest kjente folksangeren fra 60-tallet, Bob Dylan, synger med Joan Baez (With God On Our Side), og er ellers representert med The Times They Are A-Changing (sunget av Baez og tidligere uutgitt) og Blowing in the Wind (med Judy Collins), klassiske låter, men ikke akkurat de mest originale valgene. Mindre direkte politiske låter finner vi også i Pete Seegers Turn, Turn, Turn som senere ble gjort kjent med The Byrds, men som her fremføres av Judy Collins, og Joni Mitchells aldeleles nydelige The Circle Game (her med den canadiske duoen Ian & Sylvia). Pete Seegers band The Weavers er sentrale folk-artister, og får også den plassen de fortjener. De fremfører sin egen If I Had a Hammer (som mange sikkert har hørt med Peter, Paul & Mary) og den tradisjonelle Kumbaya. Det er en "salig blanding", men slik er altså denne platen satt sammen.

Buffy Sainte-Maries anti-krigslåt Universal Soldier, åndelige viser som Curtis Mayfields People Get Ready (med The Chambers Brothers), He's Got the Whole World In His Hands og Battle Hymn of the Republic blandes med eldre patriotiske hymner som Rally 'Round the Flag. Det skaper et førsteinntrykk av en plate uten særlig streng regi, men som altså dekker aspekter av det Tom Vickers omtaler som "songs that lift the spirit..." på ulike måter.

En personlig favoritt er Phil Ochs, men han er ikke med selv. Hans There But Fortune kan høres i Joan Baez' stemmeprakt, og det var nok en låt Ochs ikke ante skulle bli så aktuell for amerikanerne i sitt eget land. Teksten er den eneste som er markert med svart bakgrunn, og inneholder følgende profeti: "Show me the country where bombs had to fall, show me the ruins of the buildings once so tall...", så det er vel ikke akkurat tilfeldig at den ble tatt med.

Av de, for meg, mer ukjente bekjentskapene er den svarte sangerinnen Odetta et hyggelig bekjentskap (hun synger Battle Hymn of the Republic og He's Got the Whole World In His Hands), mens Weavers-etterfølgerne The Kingston Trio fortsatt står bak en av tidenens aller vakreste viser med All My Sorrows. Det er en låt som vil redde enhver samler, uansett kategori.

I dag har nok mange av disse låtene fått en mer allmenn appell enn de i utgangspunktet hadde, men det fratar dem ikke den gnisten de tente for mange mennesker. Dessuten er denne platen en nyttig påminnelse om den manglende lyriske kraften som mange av dagens mer selvsentrerte visesangere har. I en nasjon og en verden som ellers syder av krigsstemning er dette en stillferdig men sterk påminnelse om andre løsninger. Bare det er langt mer enn de fleste andre platene på markedet klarer å formidle i dag.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


High Llamas - Beet, Maize & Corn

(Duophonic / New Records)

High Llamas har lenge befunnet seg himmelhøyt oppe i Himalaya, men har likevel klart å nå nye høyder på Beet, Maize and Corn!

Flere:

Like Rats From a Sinking Ship - We Get Along Like A House On Fire
Fleet Foxes - Fleet Foxes