cover

Around The Sun

R.E.M.

CD (2004) - Warner Bros. / Warner Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Alternativ / Voksenrock

Spor:
Leaving New York
Electron blue
The outsiders
Make it all okay
Final straw
I wanted to be wrong
Wanderlust
Boy in the well
Aftermath
High speed train
The worst joke ever
The ascent of man
Around the sun

Vis flere data

Se også:
Reveal - R.E.M. (2001)
In Time: The Best of R.E.M. 1988-2003 - R.E.M. (2003)
And I Feel Fine... The Best of the I.R.S. Years 1982-1987 - R.E.M. (2006)
Accelerate - R.E.M. (2008)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Kommer sakte krypende

R.E.M. gjør det fortsatt bedre enn de fleste andre.

For første gang har ei plate av R.E.M. tittel etter en av låtene. Sånn. En nærmere introduksjon er vel knapt nødvendig.

Jeg har de siste ukene benyttet meg av tilbudet om å forhåndslytte til "Around the sun" på myspace.com. Der fikk jeg anledning til å høre hele plata fra start til mål, uten å kunne å spole fram og tilbake, velge låt eller lignende. Dermed snurret den stort sett i bakgrunnen hele dagen lang.

Historien ble den samme som den har vært helt siden "Up" i 1998:

R.E.M. gir ut en førstesingel som jeg øyeblikkelig forelsker meg i. "Leaving New York" er en klassisk R.E.M.-ballade av dimensjoner. Forventingene til plata blir desto større. Så skjer det. Ved første gjennomlytting virker alle låtene monotone, melodiløse og særdeles trege. Rett og slett kjedelige.

Men da natta kom krypende og jeg søkte tilflukt fra høstkulda under den store dyna mi, begynte jeg å nynne en sang inne i hodet mitt. Jeg hadde ingen anelse om hvilken, men den boret seg fast. Da jeg våknet morgenen etter, innså jeg at det var "I wanted to be wrong", en låt jeg bare hadde lidd meg gjennom i dragsuget av de andre (tilsynelatende) så like sangene på "Around the sun".

Det er da jeg forstår at R.E.M. har gjort det igjen.

Sakte, men sikkert skiller sangene seg fra hverandre og man blir sittende med følelsen av at hver lille note er et resultat av nøysomt og detaljert håndtverk, akkurat som på "Up" og delvis "Reveal". Hadde R.E.M. ønsket det, er jeg sikker på at gruppa kunne ha laget en ny "Automatic for the people" hvilken dag som helst. De ville bandet igjen blitt stort i USA, og internasjonalt kunne gruppa tatt opp kampen med U2 om å være klodens "beste og største". Men R.E.M. er seg selv like og innfrir heller ikke denne gang forventningene om et politisk sint REM som rocker ved grunnen under George W. Bush.

Ikke på plate, i hvert fall.

Men de politiske sangene er der, for så vidt. "Final straw" og "I wanted to be wrong" er kanskje to av de tydeligste tekstene Michael Stipe noen gang har skrevet. Det er blitt en del av dem opp gjennom åra. Amerikanske platekjøperne har vært i utakt med R.E.M. i flere år nå. Michael Stipe er visst i utakt med amerikanerne, han også.

"I told you I wanted to be wrong,
but everyone is humming a song
that I don't understand"


Gruppas politiske engasjement har nå ført R.E.M. ut på turné med blant andre Bruce Springsteen og Pearl Jam. Men dominerende på "Around the sun" er Michael Stipes tekster om menneskelige relasjoner og tankene som svirrer rundt i hodet hans, pakket inn i et ganske så akustisk lydbilde, ikke helt ulikt det vi finner på "Green" og "Out of time".

Til neste år skal R.E.M. blant annet spille to stadionkonserter i Norge. På den nye plata er det kun "Wanderlust" som vil passe i det formatet. Det er som om Michael Stipe, Peter Buck og Mike Mills nekter å legge bak seg at trommeslager Bill Berry er borte. Jeg vet ikke om jeg vil si at R.E.M. noen gang har vært kommersielle, selv på starten av nittitallet. Men jeg undrer litt på om ikke Warner Bros. angrer litt på den gullkantede kontrakten selskapet skrev med gruppa før utgivelsen av "New adventures in hi-fi".

R.E.M. fortsetter å gjøre sin egen greie. Og gruppa gjør det fortsatt bedre enn de fleste andre. Du må bare være villig til å ofre litt tid, denne gang. Det er det dessverre færre og færre som gjør.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 8/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Lindstrøm & Christabelle - Real Life Is No Cool

(Smalltown Supersound)

Lindstrøm har enda mer briljant og prisdryssverdig pop på lager

Flere:

Rumble In Rhodos - Signs Of Fervent Devotion
The Felice Brothers - Yonder Is the Clock