cover

Creatures of the Underworld

Seid

CD (2006) - Sulatron

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Space rock / Psykedelia / Prog / Indierock

Spor:
Café Lola
Creatures of the Underworld
Swamp Doom
The Evil Gnome
Dragons & Demons
Intermission - Opus Vulgaris
Do As You're Told
Moonprobe
Starla's Dream
Flight Towards the Sun

Referanser:
Hawkwind
Gong
Ash Ra Tempel
Atomic Rooster
The Damned

Vis flere data

Se også:
Among the Monster Flowers Again - Seid (2002)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Krøtter i underverdenen

Seid bryter håndbak med Hawkwind og vinner på grunn av aldersforskjellen!

Seks år skiller Creatures of the Underworld fra Seids debut Among the Monster Flowers Again. I løpet av denne perioden har bandet spilt både hjemme og ute i Europa, samt utgitt noen singler og eper. Nå har de funnet en perfekt samarbeidspartner i Sula Bassana (aka Dave Schmidt), en veteran fra tyske 90-talls undergrunnsband som Zone Six og Weltraumstaunen som i de senere år har bygget opp Sulatron Records til et selskap det er virkelig verdt å følge med på når det gjelder space rock og psykedelisk rock.

Hva er så nytt under solen - eller andre og mer eksotiske stjerner? Seid ser ut til å samle på godt gammelt utstyr som Mellotron M400, Vox Continental, Hohner Pianet og Minimoog.
Musikalsk faller de fortsatt godt inn under de kategoriene jeg nevnte, men musikken har denne gangen generelt et noe mørkere og hardere preg. Café Lola starter plata med skjeve saksofon-riff og får deg et øyeblikk til å tro at det står på noen greier fra Rune Grammofon. Tunge rockeriff og viltre, nesten balkanske rytmestepp fører tankene fort over på Amon Düül II midt i ei ungdommelig sinnakule sånn rundt Phallus Dei (debuten fra 1969 – det tyske punkeåret!). Den aggressive skrikesangen her kunne vært en god imitasjon av Chris Karrer, selv om dette nok ikke er gjort bevisst. Var det flytende, hypnotiserende space rock du venta deg har du satt kaffen eller noe annet i vrangstrupen nå!

Noen av sporene utover har noe teatralsk over seg - tenk deg Hawkwind med Robert Calvert som romskipskaptein i ferd med å føre deg inn i svarte hull full av drager og demoner. Det ligger noe tegneserieaktig svart humor i spor som Swamp Room og The Evil Gnome.

Do As You're Told gjør et skifte fra Atomic Rooster-aktig unison el-gitar og keyboard riffing (Crane & Cann i underverdenen?) til støyende intens garasjerock og deretter til sirkus-aktig valsetakt. Teatralsk - JA!

Moonprobe skifter atter til et mer seriøst humør og utforskning av et mykere verdensrom der Bach-aktige bassganger følger lag på lag av gitarer belagt med forskjellige effekter, derav partiet med ebow på slutten er særlig effektivt.

Bemerkelsesverdig nok så kommer platas to definitive høydepunkter for meg helt på slutten av platen. På Stala's Dream er det ikke lange veien fra Seids svarte rom-humor til The Damneds tunge goth punk på Strawberries (1982) og Phantasmagoria (1985). Spenningsfeltet mellom space rock og punk har vært utforsket med interessante resultater i 30 år. Som kjent var Hawkwind pionerer på området (sammen med Mick Farrens Deviants) og la i stor grad grunnlaget for Motorheads mur av lyd. Tradisjonen ble med stort hell videreført av hundrevis av band på 1990-tallet (Treatment, Sons of Selina, Nukli, Kryptasthesie, Krel og flere).

Enda bedre får jeg det av instrumentalen Flight Towards The Sun med sine harmoniske, kringlende gitarbølger som tåler sammenligning med Manuel Göttschings kosmiske gitarhelt-album Correlations fra 1978. Pure bliss!

Dette er en hendelsesrik plate som burde være midt i blinken for alle sjanger-fans. Du vil definitivt ha mye bedre av å sjekke ut denne enn å handle inn Hawkwind-plate nummer 32!

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Fe-mail - Syklubb Fra Hælvete

(TV5)

Elektrisk støy: (u)ønskede variasjoner i strøm og spenning som opptrer sammen med elektriske forsterkere og apparater for signalbehandling.

Flere:

Scorch Trio - Scorch Trio
Fra Lippo Lippi - In Silence And Small Mercies - The Early Years