cover

Shape of the Shape

Starless and Bible Black

CD (2009) - Static Caravan

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Folkrock / Slowcore / Drømmepop

Spor:
Say Donny Say
Your Majesty Man
Hanging on the Vine
Radio Blues
Les Furies
Country Heir
Popty Ping
Year of Dalmatians

Referanser:
Fairport Convention
Pentangle
Espers
Bardo Pond
Stereolab
Neil Young
Nico
Mazzy Star

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Topanga drømmedal

På sitt andre album er britene i ferd med å berøre stjernehimmelen som blinker over Topanga Canyon.

Shape of the Shape er en plate som ifølge bandet selv blander "Topanga Canyon country rock, Manchester guitar jangle and outer-space psychedelic drones". Starless and Bible Black lever opp til denne besnærende beskrivelsen på det som er Manchester-bandets andre utgivelse, der det særlig er Topanga-røttene og spacerocken som er mest fremtredende.

Topanga Canyon er altså et område vest for Los Angeles (i Santa Monica-fjellene), men som musikkhistorisk først og fremst kjennes som oppholdssted for en rekke av de mest sentrale countryrockerne fra vestkysten på slutten av 60-tallet - ikke minst Neil Young. Youngs spøkelse henger tungt over Shape of the Shape, og særlig uttrykket rundt Everybody Knows This is Nowhere og On the Beach' mest sfæriske stunder.

Men de bruker litt på å komme i godstemningen, og de første par låtene har mest fokus på ovennevnte "guitar jangle": Harmløs og godslig pop som blir litt kjedelig og egentlig ikke er så mye å skrive hjem om, med unntak av vokalist Hélène Gautiers nydelige stemme, et sted rundt Sandy Denny og Nico.

Det er først på On the Beach-aktige Hanging on the Vine de tuner inn på Young, toner ned de rufsete gitarene hans og skrur opp spacevibbene til Bardo Pond. Hanging on the Vine er en slik låt som burde vart evig - en retning de heldigvis vier seg til utover her. Radio Blues er langsom drømmefolk som på en og samme tid er eterisk og tungladen, tenk Mazzy Star og Espers sammen og himmelsk spacefolk vil bli til. De legger til litt Stereolab-klanger på franskspråklige Les Furies, drar den helt ned på varsomme Country Heir og Popty Ping, før de berører stjernene igjen på Year of Dalmatians - der alle elementer jeg har lesset på over smelter sammen til et stykke musikk som nesten er for vakkert til ordlegge.

Starless and Bible Black er bare et par slike magiske øyeblikk unna fra selv å bli til det stjernestøv de drysser over musikken sin.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Jonas Kullhammar Quartet - Plays Loud For The People

(Moserobie)

Hovedbandet i Moserobiefamilien er tilbake med et helakustisk uttrykk på sitt tredje album. Ruskträsk er gjest.

Flere:

Tom Waits - Blood Money
Tom Middleton & Diverse artister - The Sound Of The Cosmos