cover

Interstate

Elias Jung

CD (2007) - Guano Recordings / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Folk / Countryrock / Americana

Spor:
Letter to L.C.
Firemaker
The Moaning Choir
Ulysses
Interstate
September
River, Run Faster
Jacob's Ladder
Sailor
Outro

Referanser:
Madrugada
Midnight Choir
Nick Cave
Neil Young
Richard Thompson
Vidar Vang
Washington

Vis flere data

Se også:
Elias Jung - Elias Jung (2005)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Melankoli fra Lofoten

Ramsalt forfriskende, selv om vi snakker om musikalsk moll.

Elias Jung er låtskriverpsevdonymet til Stian Grønbech fra Lofoten. For to år siden gav han og bandet av samme navn liv fra seg med en EP som viste at noe var i gjære under Lofotveggen, selv om det låt sprikende, søkende og uferdig. Det må fastslås at noe har skjedd siden da. Først og fremst er låtene blitt bedre, og det er en mer moden artist og et tettere band som med sin første fullengder har videreforedlet råvarene fra sist.

Og selv om Elias Jung & the Resounding Rust vandrer i et velkjent musikalsk landskap, der gylden americana, folkrock, Neil Young og storebrødrene fra Vesterålen – Madrugada – kan være beste referanse, er det likevel såpass mye originalitet og dynamikk i utrykket at det på sitt beste føles ramsalt forfriskende, selv om vi snakker om musikalsk moll.

Jeg har hatt et par flotte konsertopplevelser med unge Grønbech og hans band fra et par år tilbake. Duettene med Guro Kristin Gjøsdal er det jeg husker best, men også modenheten i den unge låtskriveren ble lagt merke til. "Lovende"-etiketten har hengt rundt halsen til Elias Jung noen år, og tiden er kanskje inne for at flere skal oppdage en skjult liten nordnorsk perle.

Som sine geografiske og musikalske åndsbrødre Sivert Høyem, Vidar Vang og Rune Simonsen har Grønbech en stemme farget i høstlig melankoli, og selv om han ikke når like langt i vokalprestasjonene kompenseres dette på utsøkt vis i vokalt tospann med Guro Kristin Gjøsdal. Det er når lys og mørke møtes de største øyeblikk skapes.

Ulysses er et godt eksempel. Platens desidert mektigste spor er drøye 6 minutter der den feminine koringen ligger langt bak i lydbildet, og følsomt løfter en majestetisk rocker opp på et nivå som lekende lett kan måle seg med det meste utgitt på en norsk rockeskive i år. Åpningen med Letter to L.C. og ikke minst tittelsporet Interstate er andre eksempler på vellykket søken etter stemninger, fargelagt blått av lengsel og fylt med ømme bittersøte toner, der Richard og Linda Thompson lurer i bakgrunnen.

September, med kvinnelig hovedvokal, er musikalsk krydret med fløyte og tambourine, og viser at regnfylte, tåkelagte stemninger fra de britiske øyer kan være en like naturlig referanse som den amerikanske gitarrocken vi finner på bunnen av River, Run Fast.

Det spriker med andre ord. Likevel er det en gjennomgående helhetlig stemning på platen, og det er nettopp vokalarbeidet i duettene som fanger dette best. Selv om stien er opptråkket og musikken på ingen måter kan karakteriseres som nyskapende, er det likevel så mye positivt med Elias Jung & the Resounding Rust at det føles som grunnlaget er lagt for reisen videre. En reise som jeg tror vil føre bandet ennå lenger mot sitt endelige og ferdige uttrykk. Kursen er i alle fall staket ut:

I've moved across the border now
Oh, it's peaceful here
It's always been a struggle
Both a story and a fairytale


Debutalbumet er mer enn lovende, og fireren jeg hadde i tankene etter de første gjennomlyttingene føles for lite. De beste øyeblikk på Interstate er nemlig verdt mer.

Mye mer.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Green Day - American Idiot

(Reprise)

Alt i alt et vellykka punkeksperiment fra et evigungt, men samtidig modent band.

Flere:

Fleet Foxes - Helplessness Blues
Drive-By Truckers - Brighter Than Creation's Dark