cover

The Miseducation of Lauryn Hill

Lauryn Hill

CD (1998) - Ruffhouse / Columbia / Sony Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Soul / R'n'B / Gospel / Reggae / Neo-soul

Spor:
Intro
Lost Ones
Ex-Factor
To Zion
Doo Wop (That Thing)
Superstar
Final Hour
When It Hurts So Bad
I Used to Love Him
Forgive Them Father
Every Ghetto, Every City
Nothing Even Matters
Everything is Everything
The Miseducation of Lauryn Hill
Can't Take My Eyes Off of You
Tell Him

Referanser:
The Fugees
Angie Stone
Mary J. Blige
D'Angelo
Black Eyed Peas

Vis flere data

Se også:
Unplugged 2.0 - Lauryn Hill (2002)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Glimrende solodebut

Debutplata som viser at Lauryn Hill greier overgangen fra The Fugees og til egen solokarriere med glans.

Da The Fugees' frontfigur Lauryn Hill i 1997 fødte sin første sønn Zion, fryktet mange fans at hun ville legge karrieren på hylla til fordel for familien. I stedet leverte Hill i 1998 en solodebut av de sjeldne. The Miseducation of Lauryn Hill er ei plate som fusjonerer soul, r'n'b og hip hop med Lauryn Hills særpregede og sterke stemme. Og du og du, for en stemmeprakt og meloditeft denne dama har. Det er synd å si det, men ti år og mange barn senere har Hill enda til gode å følge opp med noe som virkelig er fullt på høyde med debuten.

The Fugees' historie burde være kjent for de fleste; Pras Michel og Wyclef Jean dannet sammen Lauryn Hill gruppa Tranzlator Crew, som i 1994 debuterte med LPen Blunted on Reality. Imidlertid var det ikke før i 1996 at den amerikanske hip hop-trioen virkelig slo gjennom. Fugees ble udødeliggjort gjennom moderniseringen av Roberta Flacks klassiker Killing Me Softly, noe som bidro til at gruppa solgte mangfoldige millioner av The Score.

Etter suksessen med The Score påbegynte alle tre solokarrierer, og Lauryn debuterte med The Miseducation of... Selv om hun på enkeltspor som Lost Ones og Doo Wop (That Thing) rapper slik man kjenner henne fra The Fugees, beveger hun seg med debuten i større grad i retning et lydlandskap som har røtter i soul og r'n'b. Hennes artistiske uttrykk er tydelig påvirket av hennes musikalske røtter og bakgrunn; plata blander også gospel og pop på en sjelfull og varm måte. Platas sound har røtter i 70-tallet og er alltid preget av rhodesens varme klang. På begynnelsen av tittelkuttet hører man at det bokstavelig talt spraker og knirker i den gamle platespilleren.

Kjærlighet kan sies å være platas røde tråd. Dette er et gjennomgående tema i alle sporene, og ja, det kan høres både banalt og klisjéaktig ut, men det som gjør The Miseducation... så suveren, er Lauryn Hills troverdighet. Med en helt eksepsjonell ærlighet og overbevisning formidler hun en kjærlighet og varme gjennom låtene som er helt unikt for hennes generasjon. I en tid hvor artister i urovekkende økende grad fokuserer på utseende, kommersialisme, overfladiskhet, selvhevdelse og påtatthet, er det uendelig befriende å oppleve en ung, svart dame som fremstår som så oppriktig og ekte som Hill.

Plata er bygd opp gjennom interludes; små innspill i en klassetime hvor ungdommene sammen med klassestyreren reflekterer over kjærlighet. De diskuterer hva som gjør at man blir forelska i en person, hvordan ungdom – i sær jenter kontra gutter – går frem i sin kurtiseringsprosess, og de drøfter kjærlighet kontra forelskelse. Og inn i mellom all latteren, humoren, erfaringene og holdningene til ungdommene vi blir kjent med i innspillene, møter vi Hills låter. Hun oppfordrer ungdom til å ha tiltro til seg selv og sine egne evner (på Everything is Everything synger hun blant annet: I wrote these words for everyone who struggle in their youth), til å være glad i seg selv, og være bevisste på valgene de tar.

Dessverre er det nå en gang slik at ingen plateutgivelser er fullkomne, og dette gjelder også Lauryn Hills solodebut. Final Hour, med bidrag fra Jamiroquais tidligere bassist Stuart Zender, preges av samme repetitive beat gjennom hele låta, mens I Used to Love Him tenderer til å bli gnålete, mye på grunn av Mary J. Bliges bidrag.

Likefullt er The Miseducation of Lauryn Hill en utrolig solid debutplate, og en selvskreven del av enhver soulentusiasts platehylle.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Fra Lippo Lippi - In Silence And Small Mercies - The Early Years

(Rune Arkiv)

To nedstøvede kulturskatter til glede for musikkhistorisk interesserte, eller nytere av goth og post-punk.

Flere:

Sgt. Petter - Monkey Tonk Matters
Jamey Johnson - That Lonesome Song