cover

Once Upon a Time In Jamaica

The Gladiators

CD (2002) - Mediacom / Playground

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
World

Stiler:
Reggae / Rocksteady / Ska

Spor:
Jah Garden
Good Good Loving
War Is Over
War Is Over (dub)
Lonely Heart
Babe and Suckling
Trial and Crosses
Unite
Red Hot
Red Hot (dub)
Determination
Wicked Man
Wicked Man (dub)

Referanser:
Black Uhuru
Third World
The Ethiopians
The Upsetters

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Ekte vare!

The Gladiators leverer økologisk grønn reggae uten kunstige tilsetningsstoffer på Once Upon a Time In Jamaica.

The Gladiators startet som en vokaltrio i 1964. Sammen med Desmond Dekker & The Aces, The Ethiopians, The Upsetters, John Holt, Theo Bickford og Jimmy Cliff var de blant pionerene innenfor reggae på slutten av sekstitallet, selv om de hadde begrenset kommersiell suksess utenfor hjempandet.

Bare Albert Griffiths er nå tilbake fra den første besetningen. Han har i de senere årene samarbeidet med både U-Roy og King Tubby. Det som utgjør kjernen av The Gladiators i dag er, foruten sjefen Albert Griffiths, Gallimore Sutherland, Clinton Rufus, Earl Walker og Anthony Griffiths. Ingen av de medvirkende kan akkurat kalles ferskinger. Earl "Bagga" Walker har for eksempel jobbet med Black Uhuru, Robbie Shakespeare og Jimmy Wormick, Vernon Sutherland med Clarendonians, Larry Marshall og Augustus Pablo og hornmester Dean Frazer med Bob Marley, Gregory Isaacs, Sly & Robbie, Aswad, Buju Banton, Dennis Brown, Culture, Sizzla og Peter Tosh. Lignende ramser kunne lages for de øvrige også.

Besetningen på denne plata er dermed nærmest et hvem-er-hvem leksikon i jamaikansk musikk. Å høre den er som å vende rett tilbake til den tiden reggaen fikk sitt populære gjennombrudd midt på 70-tallet, med navn som Third World og Black Uhuru. Her er det ikke andre tangenter enn piano og klavinett (som jobber opp mot hverandre i hver sin stereokanal - stilig!) og spesialeffektene begrenser seg til Lee Perry-aktige ekko på de tre dubsporene. Sporene er behagelig og melodiske med budskap om god og ekte kjærlighet, brorskap og at krigen er over. Dette er altså en bekymringsløs og glad reggaeplate som lar de politiske budskapene ligge. Denne spiller du høyt midt på sommeren i godværet så dypbassen høres i hele nabolaget.

Det som gjør denne plata såpass bra er at den har blåserrekke og rytmeseksjon av kjøtt og blod og ikke noen ekle syntetiske erstatninger. Dermed er resultatet fullblodsreggae laget av et mannskap som til sammen har hundreårs erfaring med slik musikk. Er du ute etter ekte vare som også skal være fersk, så er dette tingen! På tide med rastahår igjen i år!

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Devendra Banhart - Smokey Rolls Down Thunder Canyon

(XL)

California Here I Come! Cosmic cowboys, lykkejegere og blomsterbarn forenes i Topanga - 40 år siden forrige gang.

Flere:

Richmond Fontaine - Post to Wire
Magnolia Electric Co. - Trials & Errors