cover

Store Sanger Om Havet

Julius Winger

CD (2005) - Rapid Productions / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Vise

Spor:
Sommernatt
Sett toppseil
Losen
Ferdervalsen
Morgenband
(Instrumental)
Viggo Villmann
Hav og land
Stille hav
Rauane

Referanser:
Erik Bye

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Som å synge etter Erik Bye

Julius Winger tråkker i høvdingens fotspor med sine viser om havet.

Julius Winger gav denne våren ut sitt første album, Store Sanger Om Havet. Det er en plate som leder tankene hen til en stor høvding og mannen som til slutt fikk et slags stempel som landsfader: Erik Bye. Få, om noen, kunne synge så troverdig som Erik Bye om livet på havet. Man snakker i sportssammenheng om å hoppe etter Wirkola, men sannelig har ikke Winger funnet det for godt å synge om havet etter Erik Bye. Julius Winger tråkker i høvdingens fotspor med sine viser om havet, og paralleller kan også trekkes til stolt svensk visesangtradisjon med legendariske Evert Taube i spissen. Julius Winger beveger seg således innenfor en fin arv, i generen som karakteriseres som visesang.

Store Sanger Om Havet rommer 10 låter på en plate med spilletid like under 45 minutter. Her er 9 tradisjonelle viser samt en tittelløs instrumentallåt på i overkant av 8 minutter. Med unntak av Viggo Villmann (tekst av Rudolf Nilsen) står Julius Winger for all tekst og musikk. Og i Wingers univers handler det kompromissløst om havet. I tilknytning til havet får kjærligheten, lengselen, savnet og livet som sjømann sin plass. Winger har lykkes godt med tekstene, og har unngått de største klisjeene. Her ligger tekstene om hav og sjøliv så tett at man nesten får saltsmak i munnen. Og Wingers stemme er akkurat passe rusten-pen til å fremkalle følelsen og forestillingen om at man har med en virkelig sjømann å gjøre. I enkelte tilfeller gis det ut noe som upresist karakteriseres som en konseptplate, og i denne sammenheng er dette platen som hyller havet med stor H.

Albumet ble spilt inn i januar 2005 etter at Winger hadde fått samlet sitt band. Og det er virkelig et flott band som står bak han på Store sanger om havet. Det kan være verdt å fremheve platens produsent Trygve Seim. Han er godt etablert, men fremdeles et av norsk jazz virkelig store unge talenter. Han tilhører generasjonen med fremtredende unge norske jazzmusikere som Tord Gustavssen og Jacob Young, som har et større navn i utlandet enn hjemme i Norge.

Arrangementene er fine og gjør at musikken som sådan skiller seg ut fra det man kan kalle tradisjonell visesang. Platen sklir stillfarende frem i et slags romantisk/melankolsk spor, for uten låten Sett toppseil, som lystig handler om en sjømanns harde seilas på verdenshavene. Denne låten synes undertegnede for øvrig er platen beste låt. Det er på sin plass å fremheve samspillet mellom Tryge Seims saksofoner og Andreas Utnem på piano. Da skal samtidig presiseres at resten av det fine bandet ikke er glemt. De gir en spennende nyanse til Wingers vokal og sammen løfter de og gjør store sanger om havet interessant. Det føles også riktig å ha Perlevåg mannsangforening med på enkelte av låtene.

Enhver som er glad i hav og båtliv bør ha platen lett tilgjengelig, for store sanger om havet gjør seg ypperlig i båtsammenheng, og kanskje spesielt til ankerdrammen. Det er for så vidt greit å ha temaet hav som konsept, men om noe skal innvendes, så er det mangelen på variasjon. Det blir svært stillfarende og Winger kunne med fordel ha variert tempoanslagene i låtene noe mer.

Store Sanger Om Havet er nok ikke av typen man spiller om og om igjen med fast grunn under føttene. Starten av platen er meget bra, men ideelt sett kunne jeg gjerne tenkt meg Winger droppet et par av de siste låtene, særlig Hav og land og Stille hav.

Store Sanger Om Havet vitner uansett om stor integritet, og det fortjener respekt å gjøre denne platen i 2005, i disse hyperkommersielle tider. Denne gjør nok verken Julius Winger idol-populær eller rik, men han sitter igjen med noe mer verdifullt. Han har laget en god plate. Det er det vanskelig å ta fra han, og bør ha lenger holdbarhet enn penger og popularitet.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Gluecifer - Automatic Thrill

(Epic)

Medlemmene i Turbojugend blir stadig yngre, usminkede Gluecifer setter skapet på plass.

Flere:

Orchestra Baobab - Pirates Choice
Beach House - Beach House