cover

Inches

Les Savy Fav

CD (2004) - French Kiss / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Post-punk / Math Rock / Emo / Avant rock / Post-hardcore

Spor:
Meet Me In the Dollar Bin
Hold On to Your Genre
We'll Make a Lover of You
Fading Vibes
The Sweat Descends
Knowing How the World Works
Hello Halo, Goodbye Glands
Obsessed With the Excess
One Way Widow
Yawn. Yawn, Yawn
No Sleeves
Reprobates Resume
Reformat (live)
Reformat (dramatic reading)
Bringing Us Down
Our Coastal Hymn
Blackouts On Thursday
Rodeo


DVD

Referanser:
Talking Heads
Pere Ubu
Pixies
Interpol
Girls Against Boys
Enon
Jawbox
Fugazi
The Dismemberment Plan

Vis flere data

Se også:
Go Forth - Les Savy Fav (2001)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


18 biters puslespill

Fav. Les Savy Fav, that's our name. The first crack was invisible, the next crack tears things apart.

Inches er et puslespill som Les Savy Fav påbegynte i 1996, eller et omvendt kronologisk samlealbum. Den starter med det ferskeste materialet (2003) og beveger seg gjennom 9 singler tilbake til 1996, noe som i følge bandet var intensjonen siden början (omslaget er bygd opp av de ulike singlene, legg de sammen selv og se). Det er dermed mulig å oppleve store deler av deres musikalske progresjon gjennom 18 låter.

Selv om utviklingen har gått fra østkystens post-hardcore mot mer raffinert art punk, har de hele tiden i løpet av sine syv år holdt på en egenartet, kompromissløs linje langt unna hopen av monotone, identitetsløse emosippere og postpunk-band. Les Savy Fav var electroclash før termen ble oppfunnet, de kopler punkenergi med kunstskole-dannelse, humor med hjerne, og låter definitivt New York Cool der de med eleganse knytter bånd mellom Talking Heads og Sonic Youth. Legg også til Pixies, Girls Against Boys og Fugazi så har vi sirklet dem brukbart inn, vil jeg si. Med sin dansbare vs. huggende discopunk-rytmikk, Seth Jabours hissige og sylskarpe gitar-dissonans, Syd Butlers fremtredende basslinjer og gatesmart stream-of-consciousness poesi har de karret til seg en egen nisje. Les Savy Fav er allerede godt etablerte i denne andre generasjonen som de siste par årene har tatt seg opp igjen med band som Enon og Interpol blant de mest suksessrike. De fant hverandre på kunstskole i Rhode Island i 1995 og har tre album bak seg så langt (deres siste Go Forth, 2001, ble sågar kreditert med 6/7 her på groove).

De 18 låtene som utgjør Inches er altså tidligere utgitt på oppegående undergrunnsetiketter (SubPop, DeSoto, Tiger Style etc.), og for samlere allerede velkjent snacks. Det er ikke mulig å spore a- og b-sider, og det er lite daukjøtt blant låtmaterialet. 10 av 18 er faktisk gitt ut etter Go Forth, og disse er de beste. Ikke alle er like suverene som Hold On to Your Genre og We'll Make a Lover of You, begge med et mørkt og hardtslående Joy Division-beat som viser at det er ikke langt mellom trett Brooklyn-dekadanse og mørk Manchester-realisme. Dynamikken i kvartetten utnyttes med hell i Obsessed With the Excess og Our Coastal Hymn, allerede her har de lagt fundamentet for en formel som bare tidvis glipper. Da i øyeblikk som renere primalpunk, der den utagerende vokalisten Tim Harrington fremstår mer som en amerikansk Jokke.

Men stort sett holdes nivået høyt, med en del minneverdige momenter. Som når de inkorporerer teksten til Carole Kings You're So Vain på One Way Widow, som i par med Yawn, Yawn, Yawn utgjør den beste singelen, i kniving med refsende Meet Me in the Dollar Bin/Hold On to Your Genre. Platens mest spesielle heter Reformat, og er et slags hørespill med et mer ambient lydteppe, et undersjøisk drama om en ubåtkaptein som blir dømt til døden ved halshugging. "Nobody's gonna die on my sub!" - hysterisk.

Med på førsteopplaget får du også en DVD som består av fire deler: En audioversjon av platen, 30 fotografier, en audioversjon av platen med kommentarer av bandet og ulike gjester (blant andre David Cross fra Mr. Show, Billy Preston og Henry Owings fra Chunklet Magazine) til hver enkelt låt. Det er mer eller mindre fokusert, og ganske kjedelig uten bevegelige bilder å hvile øynene på. Heldigvis er det en filmdel også. Den består av 6 musikkvideoer som ikke virker altfor påkostet, men preges av hjemmelaget lo-fi estetikk og humor (som Harald Eias "munntricks"). Morsomst er ikke overraskende ubåt-tragedien Reformat. Til slutt får vi et liveopptak fra Brooklyn i 2003, men med bare tre låter som viser noe av galskapen i bandet på scenen. De kunne gjerne utnyttet kapasiteten bedre, og for min del tviler jeg på om dette er en DVD jeg kommer til å sette på så veldig ofte.

Det mest oppløftende med denne 70 minutter lange samleren er likevel at Les Savy Fav fortsatt viser formstigning. Det lover godt for kommende år.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Animal Collective - Sung Tongs

(Fat Cat)

Naturbarn fra Maryland byr på 50 minutter med friske urter, nøtter og bær. Og noen magiske sopper til dessert.

Flere:

Robert Normann - The Definitive Collection 1938-41, Vol.1
Solveig Slettahjell Slow Motion Quintet - Pixiedust