cover

Klassiker

KSMB (Kurt-Sunes med Berit)

2 x CD (2008) - MNW / Bonnier Amigo

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Punk

Spor:
Tidens tempo
Jag Vill Bli Som Far
Adolf
Ett Ben
Dörrterror
Dagens Ungdom
Bara Ett Minne
Värför Lever Du?
Smygfascist
But, We Have No Bananas
FP
Atomreggae
En Slemmig Torsk
Lurad
70.000 Volt
Sex Noll Två
Upp & Ner
Polsk Zchlager
Blått & Guld
Klockan 8
Snopprock
Jag Är Ingenting
Jag Vill Bara Dansa
Drömmar


Bohman
Abab
Hårding
Militärlåten
Förortsbarn
Jag Vill Dö
Muf
Poverty Papa
Dagen Då Alla Gav Upp
Vem E De
Förord Till Livet
Tänker På Dig
Välkommen
Spatsiba (live)
Polsk Zchlager (live)
Harrissburg (live)
49 Celler (live)
Rövarnas Visa (live)
Tänker På Dig (live)
Blått & Guld (live)
Abab (live)
Hårding (live)
Jag Vill Bara Dansa (live)
Jag Vill Dö (live)

Referanser:
Ebba Grön
Heartbreakers
The Sex Pistols
Ramones

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Knallbra samling

Her er alt du trenger med svenske punklegendene KSMB. Det låter knall snart 30 år etter.

KSMB (forkortelse av Kurt-Sunes Med Berit) var sammen med Ebba Grön toppen av kransekaka av svensk punk på slutten av 70-tallet. Men der Thåström og hans venner hadde den rette attityden så var KSMB noe helt annet.

Etter diverse små konstellasjoner med mange involverte, fant en kjerne bestående av vokalistene Michael Alonzo og Esteban "Steppan" Guiance, samt Johan Johansson på trommer en endelig form. Medlemmene så ut som en progga hippiegjeng - med andre ord en type stil som var langt vekk fra den sterkt voksende punkbevegelsen i både Stockholm og resten av Sverige. Allikevel ble de elsket av punkerne ikke minst grunnet sterke tekster, og energien og vitaliteten i musikken. Spesielt var Johansson & Co opptatt av den svenske høyremannen Gösta Bohman og flere av tekstene var direkte rettet mot han, og med sterk kritikk av både ham og partiet.

Nå snart 30 år etter debuten på samlealbumet Bakverk 80 (som også inkluderte bandene Travolta Kids og Incest Brothers) har MNW samlet alt materiale på en dobbelsamling (som kun mangler studioversjonen av Thorbjörn Egners Røvernes Vise). Det ble også utgitt en comebackplate i 1994, denne gang uten maestroen og låtskriveren Johansson, og albumet kan sammenlignes med The Clash sin Cut the Crap. La oss med andre ord glemme denne og ha full konsentrasjon på herværende samling Klassiker.

Det som kjennetegner KSMB framfor de fleste andre var at de var dyktige musikere. Det var ikke bare å lære seg et barregrep og reise til første og beste studio. Rytmeseksjonen og ikke minst (alle) gitaristene var milevis foran andre band i samme sjanger.

Den første CDen på Klassiker presenterer bandets to studioalbum. Førsteskiva Aktion ble spilt inn i 1979 og kom ut i april 1980, og oppfølgeren Rika Barn Lekar Bäst kom i august 1981. Debuten er punk og svært god punk. Det åpner med klassikeren Tidens Tempo og hva sier man til et refreng som lyder:

Det är Tidens Tempo, det är gatans musik. Det är Tidens Tempo, den är rå. Det är Tidens Tempo, det är slammer och skrik. Och hva du än tycker så finns den där ändå.

Her føles pulsen på hva som hadde kommet til Stockholm og resten av Skandinavia. Det var Tidens Tempo, og verden stod foran oss og vi skulle erobre den. Albumet inneholder mange småperler og er definitivt et av de beste punkalbumene som ble gitt ut på denne tiden. Men er vel en langside bak Ebba Gröns We're Only in It for the Drugs.

Oppfølgeren ble ikke godt mottatt da den ble lansert. Utrolig i mine ører den gang og like utrolig nok den i dag. Rent historisk så ser man at albumet har overlevd alle disse årene og at man nå endelig forstår hvor bra albumet egentlig er. Det låter mer rock enn punk og kan for så vidt sammenlignes med Ebba Gröns klassiske andre album Kärlek och Uppror. Det vil si man har beveget seg fra den enkle punken til å bli voksne og mer moden. Det er svært naturlig å sammenligne bandene, rett og slett fordi de var bedre enn alle de andre og hadde begge en kort og hektisk levetid.

Rika Barn Lekar Bäst låter friskt og produksjonen slår den dag i dag andre nye band med en real knockout. Det rebelske og de sterke politiske tekstene har ble tonet kraftig ned. Tempoet er lavere, og spesielt høres dette i den aldeles nydelige Polsk Zchlager der full blåserrekke ble introdusert, nesten litt Sgt. Pepper aktig. Eller i den lett rolige Jag Är Ingenting. Ser man bort fra disse er det et energisk band der låtene holder svært høy kvalitet. Stemmene til Michael Alonzo og Steppan Guiance utfyller hverandre helt perfekt, og spesielt Guiance har tatt noen kraftige sjumilssteg i forhold til debuten. Rika Barn Lekar Bäst er å anse som et av de beste punkrockalbum som kom ut i den første punkperioden i Skandinavia. Dessverre så skulle det vise seg at dette var slutten.

Den andre CDen åpner med alle syv sporene fra samlealbumet Bakverk 80 som kom ut i 1979. Her er det punkrock og låta Hårding er den tøffeste av de tøffe. Ellers er det en samling av diverse singelkutt, ikke tidligere spor og spor som finnes på andre samleplater.

Alt i alt holder det meste en høy kvalitet. Det avsluttes med livealbumet De' E' För Mycke som kom ut etter bandet var oppløst (i 1982). Totalt 11 herlige, energiske, harde spor som viste at de trivdes på scenen. Her leker de seg gjennom låter fra hele karrieren, en verdig avslutning for et knalltøft band.

KSMB kastet inn håndkleet mens de var på topp. Synd, men sant. Men det skulle vise seg at historien ikke stoppet allikevel. Michael Alonzo startet Stockholms Negrer, Johan Johansson startet Strindbergs og John Lenin. Alle band som kan vise til solide utgivelser bak seg.

Klassiker er en glimrende og overbevisende samling som er et viktig historisk dokument for den svenske rockehistorien. For oss her hjemme på berget så er det ingen tvil. Liker du punk eller god tøff rock, og ikke har KSMB i samlingen er det ingen tvil på hva hva du bør gjøre - eller hva jeg mener du skal gjøre.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Ed Harcourt - From Every Sphere

(Heavenly)

I'm aware that I'm speaking but the words come out wrong, So I'll put it across in a simple song.

Flere:

Os Mutantes - Mutantes ao Vivo: Barbican Theatre, Londres 2006
Marissa Nadler - Little Hells