cover

Mind Elevation

Nightmares on Wax

CD (2002) - Warp / Voices Music & Entertainment (VME)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Chillout / Reggae / Soul / Hip-Hop / Pop

Spor:
Mind Eye
Say-Say
Thinking Of Omara
Date With Destiny
Bleu My Mind
Environment
Soul-Ho
Humble
70s 80s
Know My Name
BBH (Bongo-Brk-Haven)
Mirrorball
Thoughts

Referanser:
Rae & Christian
Massive Attack

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Indian Summer

Nightmares On Wax oppstår på nytt med et mer positivt og overstrømmende musikalsk uttrykk enn ved siste visitering.

Dette nye albumet fra Nightmares On Wax (NOW) skulle egentlig kommet ut i mai 2002, men NOW-sjef George Evelyn var ikke enig med plateselskapet og argumenterte med at albumet ikke var ferdig. Noe manglet. Ved en tilfeldighet traff Evelyn vokalist og låtskriver Leigh Stephen Kenny, bedre kjent som LSK, og ba ham bli med ut i bilen utenfor for å høre på en demo av en låt fra den nye skiva. Kenny lot seg ikke be to ganger og startet umiddelbart å synge over den røffe demoversjonen. Det skulle vise seg at utsettelsen av albumet var et klokt valg, for samarbeidet mellom Evelyn og Kenny på låta 70s 80s er sommeren 2002s hotteste låt selv om september har sneket seg inn før låta får et publikum for første gang.

Med en fløyelsmyk samkjøring mellom sløye hip hop beats, dyp dub-bass og søt soulvokal, leverer NOW sitt sterkeste album i en rekke utgivelser som startet tidlig på 90-tallet. George Evelyn og Kevin Harper etablerte seg som NOW og bygde en bro mellom den Detroit og New York-inspirerte house- og elektroscenen og Londons acid house og rave kultur. Etter utgivelsen av et par singler som gjorde det skarpt og debutalbumet A Word Of Science i 1991, forlot Harper samarbeidet, og NOW ble i stadig større grad koblet til den eksperimentelle hip hop-scenen med plateselskapet Mo' Wax i London som sentrum.

Syv år etter utgivelsen av klassikeren Smokers Delight og to år etter at Evelyn dro De La Soul ut av selvpåført dvale, er NOW tilbake i kjent lydlandskap. Det handler fremdeles om sløye hip hop-beats og dyp dub, men i større grad enn tidligere spiller vokalen en viktig rolle på Mind Elevation. Det er fremdeles overvekt av instrumentale spor, men det er låtene med assistanse fra vokalistene Chyna B og Leigh Stephen Kenny som utmerker seg i positiv forstand. Etter et par trøtte låter innledningsvis er det block-party vibber å spore på Date With Destiny. Chyna B gjør en fin innsats på tradisjonell soul/R'n'B-vokal til tross for at innspillingen var hennes debut i studio. "Open up your mind" er det sentrale budskapet i låta, og med en atmosfære av oldskool Brooklyn gateparty med brannhydrant på full sprut, byr det ikke på problemer å få fot for denne låta.

Jeg er ikke like begeistret når Evelyn drar i gang låter som Bleu My Mind og den innledende evighetsmaskinen Mind Eye. Med enkle og repeterende elementer som hovedbestanddel byr ikke disse låtene på store utfordringer. Derimot letter humøret betraktelig når Chyna B igjen griper til mikrofonen på Environment som har et betydelig tøffere preg enn de innledende sommerlette låtene. Environment bygger på et streit hip hop break, men pakkes på et meningsfullt budskap takket være Chyna Bs tekst og fremføring. Min favoritt fra skiva er den meget smakfulle 70s 80s med Leigh Stephen Kenny på vokal. En perle av en låt som fortjener all oppmerksomhet den kan få, og som ville vært en soleklar sommerslager hadde den nådd butikken i tide. Faktisk er det Kennys vokal (sammen med en kilen gitar) som bærer låta i stor grad, og overskygger alle vokalprestasjoner mannen gjorde på sitt eget album fra 2000. Med et refreng som tar luven av alt annet som sirkulerer i mine ører for tida, er 70s 80s en vidunderlig miks av reggae og pop.

Know My Name er første singel fra utgivelsen og på ny er det Chyna B som leverer vokalen. Kanskje ikke den sterkeste vokalprestasjonen på albumet, men en fengende låt med mer punch enn de andre mer tilbaketrukne låtene i utvalget. Av de instrumentale låtene er det BBH (Bongo-Brk-Haven) som gjør sterkest inntrykk hvor bongo er det bærende elementet sammen med mer klassisk instrumentering og harpe! Resultatet er av det utforskende slaget med drømmende partier og mer rytmedrevne sekvenser i skjønn forbrødring.

Avslutningen er av det rolige slaget med den kontemplative Thoughts, som avrunder et album som forhåpentligvis vil gi NOW en bredere lytterskare. Albumet har uten tvil potensiale på singelfronten, og byr på gode sensommer-opplevelser for flere enn de allerede overbeviste.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Falsobordone - Fikon, Fiddlor och Finlir

()

Falsobordone gir deg et sjeldent godt innblikk i 1300-tallets gleder og instrumenter.

Flere:

Nas - Street's Disciple
Mahjongg - Kontpab