cover

The Freedumb Curse

Freedumb

CD (2010) - Chimney Records

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Punk / Hardcore / Metal

Spor:
Trashtalker
Troublesome Twosome
Prepare
Mitt Liv Er Basert På En Sann Historie
Insomnia
Lifeless
Mennesker
Wasted Youth
Flammen Brenner
Weekender
Boystown
Narver
Mareritt
Brown Eye Vision

Referanser:
Poison Idea
Suicidal Tendencies
Iron Maiden
The Germs
Kvelertak

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Fornemmelse av mørke

Godkjent fra mossetrio, men fortsatt et stykke opp til eliten i norsk hardcore.

Året 2010 synes mer og mer å bli et jubelår for norsk hardcore. Tidligere i år har Kollwitz, Haust og Kvelertak alle gitt ut skiver til unison begeistring. Mossetrioen Freedumbs debutalbum, The Freedumb Curse, følger opp den gode trenden, dog uten å være helt i samme klasse som de ovennevnte.

Lydbildemessig er det mye hos Freedumb som minner om Poison Ideas milepæl, Feel The Darkness fra 1990. Tradisjonell tregreps hardcore, blandet med rifforientert metall, ispedd en hatsk, indignert holdning til samfunnet. En kombinasjon som gir Freedumb både aggresjon og driv.

Sammensmeltningen av de to genrene er slett ikke ulik hva stavangerguttene i Kvelertak for tiden bedriver. Kvelertaks lett tilslørte flørting med 80-tallets metall, er imidlertid mer fremtredende hos Freedumb. The Freedumb Curse blir dermed lettere og ledigere, og legger seg mye nærmere glampunk og metall enn hva Kvelertak gjør. Spesielt vokalmessig er dette åpenbart, hvor en låt som Mitt Liv Er Basert På En Sann Historie naturlig henleder til glamorienterte punkband som The Germs og Generation X.

Tidvis kan imidlertid orienteringen mot glampunk og metall fremstå som både forutsigbart og lite original. Den Iron Maiden-inspirerte låten Insomnia, er eksempelvis en altfor opplagt rip-off. Det helhetlige inntrykket av albumet er likevel langt fra ensformig og langtekkelig. Foruten et variert og drivende lydbilde, står nemlig platen også til godkjent rent lyrisk. I en sjanger som bygger på aggresjon og harme, er fallgruven for mange en i overkant korrekt anarkisk og anti-politisk ideologi.

I Freedumbs tilfelle blir ikke den nihilistiske, misantropiske holdningen, som blant annet kommer så sterkt til uttrykk i Mennesker, på noen måter platt. I stedet står både de norsk- og engelskspråklige låtene godt til lydbildet, og forsterker vreden mot det etablerte. Den allsangvennlige og harry skatepunk-låten Narvere, kunne de imidlertid spart seg for.

Freedumb har i det hele brukt tiden godt frem mot debuten. De er ikke helt der opp sammen med Kvelertak, Haust og Kollwitz hva gjelder originalitet og låtmateriale, men The Freedumb Curse er likevel en debut det står respekt av.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Os Mutantes - Mutantes ao Vivo: Barbican Theatre, Londres 2006

(Luaka Bop / V2)

Viva Mutantes! Fantastisk gjenforeningskonsert, festet til tape og film.

Flere:

The National - Alligator
Pernice Brothers - Live a Little