cover

Stink

The Replacements

Vinyl 12" (1982) - Twin/Tone / Rykodisc / Rhino / Warner Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Punk / Garasjerock

Spor:
Kids Don't Follow
Fuck School
Stuck in the Middle
God Damn Job
White and Lazy
Dope Smokin Moron
Go
Gimme Noise
Staples in Her Stomach (outtake)
Hey, Good Lookin' (outtake)
(We're Gonna) Rock Around the Clock (outtake)
You're Getting Married (outtake)

Referanser:
The Clash
The Rolling Stones
The Sex Pistols
Johnny Thunders & the Heartbreakers
New York Dolls
Faces

Vis flere data

Se også:
Hootenanny - The Replacements (1983)
Let It Be - The Replacements (1984)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Hey we're the Replacements

'This is the Minneapolis Police - the party's over!'

Slik innledes Stink på myndig vis av en lovens håndhever på en aller annen hjemmefest. Et par "fuck you" senere - historien vil ha det til av blant annet en ung Dave Pirner, senere kjent fra Soul Asylum - og The Replacements overtar ballet med sitt latterlig fengende tenåringsanthem Kids Don't Follow, etterfulgt av langfingeren Fuck School. På denne måten fulgte Minneapolis-bandet opp debuten Sorry Ma, Forgot to Take Out the Trash med en 8 låter snau EP sommeren 1982.

Da var The Replacements allerede relativt etablert i den lokale undergrunnscenen, der de sammen med Hüsker Dü var de to absolutt mest sentrale bandene. Debuten ga ikke noen særlige signaler om annet enn nok et punkeband grodd frem fra forstedenes trygge, kjedelige rammer og middelklassens snevre trangsynthet (i hvert fall sett gjennom øynene på de unge og utålmodige). Amerikansk punkrock, i hvert fall den som dannet grobunn for og som senere ble definert som indierock, er i stor grad et slik suburbia-fenomen, et uttrykk som ikke ble skapt først og fremst ut fra sosial undertrykking og klassbevissthet, men heller sosial utbrytertrang og mistilpasning. Amerikas velfristerte plener og velordnede nabolag har vist seg å være det fremste arnestedet for ungdommelig misnøye og aggresjon uten nødvendigvis noen andre fiender enn de nærmeste.

Skole, autoriteter og arbeidsgivere blir i løpet av 15 effektive minutter behandlet med virilitet, klarsinn og humor etter denne tradisjonen. Hey, Merle, I was wonderin'... if ya had any 'ludes on ya? synger Paul Westerberg på Dope Smokin Moron. På Stuck in the Middle tar de for seg oppvekst i midtvesten: Ah, there ain't nowhere to go/When you're stuck right in the middle, mens de på God Damn Job skriker etter en eller annen jobb for å tjene noe cash. Enkle emner tilpasset enkel tregreps hardcore garasjepunk er altså lyden av The Replacements anno 1982, der tilbakelente Go representerer det mest interessante musikalske innslaget - som et gløtt mot senere utvikling.

Bonussporene her underbygger The Replacements' rølpete omgang med klassikerne i denne tidlige perioden, der versjonene av Hanks Hey, Good Lookin' og Rock Around the Clock (!) vel mest er for kuriøse innslag å regne. Men så, helt til slutt. Et aldri så lite gullkorn. You're Getting Married er et soloopptak med Paul Westerberg, fanget hjemme i kjelleren med crappy lyd, men som viser det følsomme låtskrivertalentet Westerberg, slik det kunne høres i sin pureste form. Nydelig.

Stink er ikke bare et historisk minnealbum. Energien som spruter ut er like smittsom i dag som for over 25 år siden.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Årabrot - Solar Anus

(Fysisk Format)

Årabrot lovet endring. Det har de gitt oss.

Flere:

The Clientele - Strange Geometry
PJ Harvey - Let England Shake