cover

Backbeat & Begjær

Rex Rudi

CD (2005)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Rockabilly / Punk

Spor:
Gjør Det Hardt
Det Du Vil Ha
Min Drøm
Felt
Fra og Med Nå
Eksplosjon
Rock Meg Nok
Gull & Lykke
Vakre Vampyr
Brenn!
Tigerinne
Ovenpå
Hvitt Søppel

Referanser:
Jokke & Valentinerne
Lost Luggage
Wilmer X
Reverend Horton Heat
Stray Cats

Vis flere data

Se også:
Alt er vel - Rex Rudi (2008)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Rockabilly på norsk

Rex Rudi og hans to kumpaner fyrer på alle sylindere og tar deg med på en heidundrende rockabilly-tur som ikke blir nostalgisk.

Rex Rudi er for mange sannsynligvis mer kjent for sine evner som tegner gjennom serien ved samme navn. Men bandet kom først, og Backbeat & Begjær er faktisk den tredje utgivelsen deres. Og som det heter i presseskrivet: "Rex Rudi er ikke et tegneserieband!" Jeg er enig i denne påstanden. Selv om bandet er tuftet på 50-talls rock'n'roll, så høres mange flere inspirasjonskilder her. En del av låtene låter faktisk svært likt Jokke & Valentinerne i mer rocka øyeblikk, i måten tekstene snerres ut. De fleste låtene er opptempo saker der Rudis gitar og stemme ligger langt fremme i lydbildet. Og han er en god gitarist som formidler låtene med vekselvis fete riff og røffe soloer. Kompet er fjellstøtt (i mangel på mer originale uttrykk), og det er alltid en glede å høre ståbassister som kan sine saker (Julius Lind).

Siden noe av det mest originale med Rex Rudi er at han synger på morsmålet, så er det naturlig å se litt nærmere på tekstene. Det er ikke lett å få det til å høres bra ut når man synger på norsk i denne sjangeren, og det er vel derfor de aller fleste band sverger til engelsk. Et unntak er svenske Wilmer X, som i mange år på glimrende vis har vist at skandinavisk språk kan funke også i denne settingen. Men lett er det ikke, og det stemmer ikke alltid for Rex Rudi. Men oftest synes jeg faktisk tekstene er ganske snedige. I Det Du Vil Ha sammenligner Rudi seg med en minibar der partneren bare kan forsyne seg med det hun vil ha. I Min Drøm beskrives drømmedama som skreddersydd: "Hun har det både oppe og nede, gjett om jeg vil kle det, min drøm er skreddersydd for meg". Et annet teksthøydepunkt er linjen: "Hold kjeft, at du aldri begriper; at bjeffing og sikkel ikke funker som smiger."

Et høydepunkt musikalsk er Rock Meg Nok, der karene virkelig kliner til i en rockabilly-workout som fyres av Johan Klüwers munnspill og inspirert koring fra bandet. Ellers liker jeg også den slepende Tigerinne, allsangvennlige Gjør Det Hardt, og stomperen Hvitt Søppel med sitt fengende Love My Baby-riff. Andre låter funker ikke like bra, og Rex Rudi kjemper i og for seg en kamp mot monotonien. Det er ingen store variasjoner her, og de står dermed i fare for å gjenta seg selv.

Men, som sagt, Backbeat & Begjær er likevel en morsom plate som appellerer til rocke-foten og vorspiel-ånden. Det må også nevnes at lydbildet er meget bra - autentisk, men likevel moderne og med masse luft. Spesielt stemmen til Rudi er mikset på en kul, vintage måte.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Diverse artister - If I Make It Through Christmas

(Perfect Pop / Two Zero / Thatsperfectwonderball)

Indie-Norge deler ut musikalske gaver. Neste år ønsker vi oss Julekveldsvisa.

Flere:

Okkervil River - Don't Fall In Love With Everyone You See
The Bambi Molesters - As The Dark Wave Swells