cover

Tonight's the Night

Neil Young

CD (1975) - Reprise / Warner Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Bluesrock / Countryrock / Rock'n'Roll

Spor:
Tonight's the Night
Speakin' Out
World On a String
Borrowed Tune
Come On Baby Let's Go Downtown
Mellow My Mind
Roll Another Number (For the Road)
Albuquerque
New Mama
Lookout Joe
Tired Eyes
Tonight's the Night - part II

Referanser:
The Band
Creedence Clearwater Revival
Gram Parsons
The Rolling Stones
Big Star

Vis flere data

Se også:
Harvest - Neil Young (1972)
On the Beach - Neil Young (1974)
American Stars n' Bars - Neil Young (1977)
American Stars n' Bars - Neil Young (1977)
Comes a Time - Neil Young (1978)

(7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7)


Dette er kvelden

Jeg tviler på at en likvake noen gang har blitt dokumentert så hjerteskjærende.

Du kan høre at Neil Young sjangler fram og tilbake foran mikrofonen; det er så vidt han klarer å spille gitar og holde seg oppreist samtidig, Billy Talbot og Ralph Molina korer så sårt og surt som de aldri har gjort og Nils Lofgren lurer på hva i alle dager han gjør sammen med denne selvdestruktive gjengen. Det er mørkt i rommet – et øvingsrom i et instrumentutleiefirma, provisorisk omgjort til studio, men de har på seg solbriller. Dette er en likvake for Danny Whitten og Bruce Berry, og Neil Young slarver "All right, Nils, all right."

Av de ni låtene som stammer fra de originale, tequila-drevne "Tonight's the night"-innspillingene ble hele fem spilt inn på en natt. De drakk, spilte biljard og røyka til de hadde "gløden", og så sjanglet de inn i innspillingsrommet og ba David Briggs om å starte tapen.

Det er spøkelser over hele denne plata, de hang oppunder takbjelkene da de spilte den inn, gjemte seg i hver eneste Cuervo Gold-flaske de tømte og vaket akkurat under bevissthetens overflate hos alle involverte. Ikke minst dukker ett spøkelse opp i form av "Come on baby let's go downtown", live fra Fillmore East i 1970, og dermed med en høyst levende Danny Whitten på vokal, selv om Young er nær ved å ta over fokuset når de kommer til delen med "sure enough, they'll be sellin' stuff".

Noe sier meg at Young og vennene hans var fullt klar over at de på mange måter var på samme spor som Whitten og Berry, men at de følte seg forpliktet til å følge sporet i det minste et stykke på veien. Som en siste ære. Slikt noe fører til mye død og fordervelse. Det er for mørkt til å putte nøklene i tenningen, folk blir skutt narkohandler og det begynner å bli lenge siden Woodstock.

Men når Young med resignert sorg forteller oss at Santa Fe ikke er så alt for langt unna, og bandet bryter ut i det nydelige "Albuquerque"-refrenget over Ben Keiths hulkende steel-gitar aner man på en måte at det må være et lys i tunnelen. Det er så vakkert at alt håp umulig kan være ute.

Plata inneholder også lysere øyeblikk og andre sjatteringer. "Speakin' out" forteller med noe som ligner på framtidstro om Youngs nyfødte sønn, "Lookout Joe" – som riktignok er spilt inn et annet sted med Stray Gators – er en advarsel til en soldat som kommer hjem fra Vietnam om at tingene er ikke de samme som da han dro.

Men likevel. Det er Bruce Berry og Danny Whitten det handler om. De drikker for å glemme, de spiller for å hedre, og resultatet er intet mindre enn fantastisk. Og om plata starter temmelig sobert og tilsynelatende planlagt, så viser "Tonight's the night - part II" hvor ille det egentlig er. Bandet spiller feil, glemmer å kore på refrenget, vi hører prat mellom bandmedlemmene i bakgrunnen, og Neil Young sjangler fram og tilbake foran mikrofonen. Fullstendig upolert, ærlig og rått. Med andre ord Neil Young på sitt beste

Jeg tviler på at en likvake noen gang har blitt dokumentert så hjerteskjærende.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 10/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Bonnie Prince Billy - Beware

(Domino)

Djupare inn i countryen enn nokon gong. Men tru ikkje at han sviktar. Langt ifrå.

Flere:

Bryan Ferry - Frantic
The Shins - Chutes Too Narrow