cover

Hard Again

Muddy Waters

CD (1977) - Blue Sky / Sony Music / Legacy / Sony Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Blues

Stiler:
Chicago-blues / Elektrisk blues / Deltablues

Spor:
Mannish Boy
Bus Driver
I Want to Be Loved
Jealous Hearted Man
I Can't Be Satisfied
Blues Had a Baby and They Named It Rock & Roll (#2)
Deep Down In Florida
Crosseyed Cat
Little Girl
Walking Through the Park

Referanser:
Johnny Winter
James Cotton
Howlin' Wolf
Sonny Boy Williamson

Vis flere data

Se også:
I'm Ready - Muddy Waters (1978)
King Bee - Muddy Waters (1981)

(7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7)


En harding vender tilbake

Særdeles velkommen og delikat nyutgivelse av Muddy Waters' klassiske Blue Sky-album.

"Everything's gonna be alright this morning".

Slik begynner Mannish Boy, første låt på Muddy Waters' Hard Again. Fra første tone på denne låten blir det klart at Muddy fortsatt hadde all sin gamle kraft og at han var mer sulten enn noen gang. Han høres ut som en løve som nettopp er sluppet ut av buret, og det er så lytteren skvetter når Muddy snerrer og bjeffer ut tekstene. Imens ligger bandet supertett i ryggen hans, lyden er møkkete og råskåren, Johnny Winter hyler og raller manisk i bakgrunnen hver gang Muddy synger "I'm a Man". Dette er lyden av verdens beste bluesband samlet i ett rom der testosteronet spruter ("I Can Make Love To All You Women In Five Minutes Time"), og kaoset er rett rundt hjørnet hele tiden i det to eller tre begynner å spille solo samtidig, og Muddy må kalle dem tilbake som gale hunder. Dette er motsatsen til all likegyldig musikk - blues så kraftig som det kan være når alt stemmer. Det er lyden av musikk spilt inn på en dag eller to i studio med musikere som faktisk spiller sine instrumenter samtidig som det synges! Sånn kan det gjøres. Og det er bare første låt.

Waters hadde før Hard Again et sørgelig tiår bak seg utgivelsesmessig. Blues var ikke i vinden, for å si det mildt, og selv gamle mestere som Muddy slet med å få platekontrakt. Det forandret seg da Johnny Winter kom på banen og spilte inn tre studioalbum og et livealbum med Muddy Waters og hans kanonband på den tiden, vekselsvis bestående av Pinetop Perkins på piano, Willie Smith på trommer, James Cotton, Big Walter Horton og Jerry Portnoy på munnspill, Charles Calmese på bass, Bob Margolin, Jimmy Rogers og Johnny Winter på gitar, og Muddy selv på vokal og gitar.

Tittelen på den første av utgivelsene sier alt: Hard Again. Muddy var tilbake, tøffere enn noen gang, og bemerkelsesverdig nok låt han stemmemessig like bra som da han slo gjennom på 50-tallet. Magien er definitivt størst på Hard Again, men også I'm Ready (1978) er meget sterk. På King Bee (1981) er musikken fortsatt kraftfull, men noe av fandenivoldskheten fra den første plata er borte. Muddy døde et par år etter I'm Ready, så noe av kruttet var vel i ferd med å bli borte.

Kruttet var imidlertid i alle høyeste grad tørt på Hard Again. Foruten nevnte Mannish Boy er plata proppfull av avsindig musikk. En av de sterkeste bidragsyterne til dette er Cottons munnspill som gjennomført låter knallhardt og kompromissløst på alle spor. Når han ramler inn med en enkel, men akk så kraftfull solo på I Want to Be Loved og Muddy roper "Well, well, well!", så er det, vel, magisk. Og hør på hans utrolige spill på Little Girl. Winter dropper alle fordums rockefakter og konsentrerer seg fullt og helt om å spille deltablues slide på gitaren, noe som høres ekstra godt på låter som Bus Driver og den akustiske I Can't Be Satisfied. Det blir egentlig tull å peke ut individuelle låter, for alle er uskårne diamanter. Og stemmen til Muddy Waters? Den må høres.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Aphex Twin - 26 Mixes For Cash

(Warp)

Til ikke å være en best of-samler, er denne platen farlig nær å være det allikevel. Ren Aphex Twin-magi som både overrasker og overbeviser.

Flere:

Nuno Canavarro - Plux Quba
Sigur Rós - Takk