cover

The Waves And Winds Still Know His Voice

Kloster

CD (2010) - Washington Inc.

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Sakral / Slowcore / Dunkelpop / Folk / Visepop

Spor:
Silentium
Comforting Words
Wayfaring Stranger
Our Clothing
A Short Attempt
Emily Dickinson's Poem
How Should Then Anything Be Amise
Morning Song
I Know Why
Suffer
Psalm 13
Suddenly
Comforting Words
Though These Are Troubled Times

Referanser:
In Gowan Ring
Birch Book
Lisa O Piu
Current 93
Sufjan Stevens
Iron & Wine

Vis flere data

Se også:
Coastal Research - ideas, drafts and sketches recorded by Kloster - Kloster (2006)
Do Not Be Afraid - Kloster (2008)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Erkengelen

En finstemt innledning til julen som står foran oss - for den som ønsker en rolig og stillferdig høytid.

Jeg vandret bortover Torggata i Oslo med øreproppene i og forsøkte å stenge bitende kulde, desperate førjulsshoppere, de sedvanlige dealerne og blinde bilister ute, men uten å ense musikken som teppela hodet. Inntil jeg skulle passere Jakobs kirke, da jeg vendte blikket oppover i stuss over at de ringte med klokkene på denne tiden av døgnet. Det tok noen sekunder før jeg forstod at klokkene kom fra musikken, og hadde ingenting med verden utenfor å gjøre. Likevel forandret dette vakre øyeblikket også resten av min spasertur, som nå ble omgjort til en fredfull ferd der behovet for å stenge verden ute forsvant til fordel for heller å ønske den inn. Kulturkirken Jakob er oppkalt etter St. Jakob - Jesu apostel og skytshelgen for de reisende, og innenfor dørene, sentralt i våpenhuset, våker erkeengelen Mikael - som selvsagt er helt tilfeldig i forhold til at musikken som nå omgir meg er skapt av Mikael R. Andreasen. Men tanken slo meg en brøkdel av et sekund, og jeg trakk til og med litt på smilebåndet.

Førjulsfortellinger till side. Andreasen er altså hovedperson bak Kloster, et soloprosjekt/band vi tidligere har satt høyt her på groove.no. To år etter Do Not Be Afraid - samt et ymse EP'er, har hyrden igjen samlet sine trofaste for en innspillingsstund av hellig karakter - jeg teller 17 musikere i alt, blant annet Emil Nikolaisen og en rekke korister. De mange musikernes bidrag er skjønnsomt fordelt, og alt foregår med dempet lys og sordinert klang, som aldri overdøver Andreasens lavmælte røst og fortryllende melodier. De av oss som kjenner Kloster fra før vil ikke bli overrasket over utkommet denne gangen, men heller gledelig påminnet Klosters elegante grep om hellig popmusikk i slow motion.

Andreasen har denne gangen benyttet seg av mange tekster av Julian av Norwich, en engelsk mystiker fra 1300-tallet som møtte Guds kjærlighet i forbindelse med en alvorlig sykdom og fikk en serie på 16 visjoner som hun senere forfattet som samlingen Showing Of Love. Frisk som en fisk. Hun tilbrakte resten av sitt nye liv tilbaketrukket som nonne, og ble murt inn kirkeveggen i Norwich da hun døde. Hun var også den første kvinnelige forfatteren som skrev på engelsk, og det er fra disse visjonene Kloster har hentet brorparten av sine tekster denne gangen. Det er enkle, klare trosvers som passer godt inn i Klosters minimalistiske stil:

Comforting Words:
I will make all things well
I shall make all things well
I may make all things well
And I can make all things well

Det er igjen Guds universelle og altomfattende kjærlighet till oss syndere her på jorden some danner mye av basisen for Klosters tekster, her i en ramme som også gir historisk tyngde og som viser hvor Andreasen henter mye av sitt trosgrunnlag fra. Han skriver selv innledningsvis her: "God shows Julian that the atonement will always be more glorious and greater than the harm of sin… God has the power and love to transform any wound into glory. In the end He will make all things well".

I tillegg til Julian av Norwich er det også tekster av blant andre Kong David, Emily Dickinson og tradisjonelle tekster som Wayfaring Stranger som tonesettes på The Waves And Winds Still Know His Voice. Tross mye fokus på det sakrale i musikken her, og det er en hellig tone som årvåker det hele - så er dette en plate som bør finne hjem hos alle som liker vemodig musikk, der tristesse møter håp, der intimitet støter på noe universelt. Det er også en plate som åpner for det ubehagelige og uventede - eksempelvis gjennom drypp av støy, og som beveger seg mot mystikken, ikke helt ulikt slik det tidligere har blitt formidlet av eksempelvis Current 93 eller Birch Book. Det gir også en spenning i det musikalske som ytterligere forsterker helheten.

Med andre ord, nok en imponerende utgivelse fra Kloster.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Filter - The Amalgamut

(Reprise)

Velprodusert og polert amerikansk klisjerock som fungerer mye bedre enn klisjeene den er bygget på.

Flere:

Okkervil River - The Stage Names
Gluecifer - Automatic Thrill