cover

Concert Lorient

Didier Squiban

CD (2000) - L'oz Production

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Klassisk

Stiler:
Breton

Spor:
Var.1
Var.2
Var.3
Var.4
Var.5
Var.6
Adarre

Referanser:
Bill Evans
Keith Jarrett
Claude Debussy
Alexandre Scriabine

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Et spennende nygammelt bekjentskap

Squiban: Balsam for håret, piano for sjelen…

Didier Squiban har gitt ut flere plater i et musikalsk spekter av jazzimprovisasjon og klassisk musikk, herunder breton. Breton har sitt utspring i Bretagne i Frankrike hvor kulturen har sterke keltiske røtter som kommer til uttrykk i musikken som stilarten breton. Bill Evans og Keith Jarret innen jazzen, og klassiske musikere som Debussy og Scriabine er noen av de som har inspirert hans arbeider og musikalske uttrykk. Squiban er ikke bare en fremragende pianist, men også arrangør og komponist, og har siden sin debut på platefronten i 1990 vært medvirkende i en rekke prosjekter.

Didier Squiban tryller frem fantastisk musikk på denne solo-konserten fra Interceltic Festival of Lorient 1999. De egenkomponerte melodiene lokker deg inn i en sfære og flørter deg gjennom albumet, tone for tone. De klassiske breton-melodiene trekker deg med, kobler deg ut, uten å kreve.

Best liker jeg konserten der han spiller seg inn og så spiller seg ned. Disse partiene er mystiske og rolige med magi. Midtpartiet bygger på med lekende keltiske dråper i tråd med tradisjonell breton. Disse lettere partiene minner noen ganger litt mye om Mozart, selv om denne sammenlikningen nok kanskje er på kanten. Melodiene harmoniserer allikevel hele veien, hvilket gjør at konserten fremstår som helhetlig, der melodiene fungerer som kapitler i en bok.

Squiban uttrykker musikken sin med nerve, og jeg klarer ikke unngå å la musikken gå inn på meg som en slags melankolsk lykke.

Med rødvin og regn kan denne musikken absolutt være til behag. Nytes alene, i stillhet.