cover

The Sekret Songs of KaRL BaRX

KaRL BaRX

CD-EP (2004) - Speilegg

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Poprock

Spor:
Boy With a Band
In Touch
Chicken
This is Norway
The Feeling You Feel When You Realize It's Real
Blue to White
Boy With a Band (single edit)

Referanser:
Crash Test Dummies
Grandaddy
Pavement

Vis flere data

Se også:
A Produkt of Imagination - KaRL BaRX (2008)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Blant årets beste norske EPer

Behagelig og behersket fra trønderband som overbeviser anmelderen.

Trondheimsbandet Karl Barx har vært aktive i 3-4 år, og tross et par EP-utgivelser er det først med The Sekret Songs of Karl Barx de tar ordentlig sats. De tidligere utgivelsene har ifølge bandet selv hatt et ufrivillig lo-fi uttrykk. Til tross for tilknytninger til den bergenske lo-fi labelen Galant Records har gjengen etter eget utsagn aldri ønsket å være et lo-fi band - det har vært et nødvendig onde grunnet manglende studiofasiliteter. Med denne EPen har bandet endelig fått muligheten til å bygge opp det lydbildet de hele tiden har ønsket.

Karl Barx spiller en behagelig og behersket form for poprock, der de oftere heller i retning av pop enn rock. Låtene er melodiske og faktisk til dels veldig fengende. Dette er defintivt ikke lo-fi. Karl Barx holder vel egentlig ikke til i alternativ/indie-gata i det hele tatt. Låtene har heller et kommersielt tilsnitt og bandet vil med litt timing og flaks kunne spre sin musikk inn i de mange hjem via både lokal og nasjonal radio. De skal ha skryt for å ikke - som mange andre gode norske band ofte gjør - skyte seg selv i foten kommersielt ved å gjøre i utgangspunktet fengende gode poplåter vanskelig tilgjengelig, enten på grunn av et lo-fi lydbilde, dårlig vokal eller alskens kunstneriske kreative innslag. Karl Barx er ikke vanskelig å ha med å gjøre, sånn sett.

Karl Barx er vanskelige å sette i bås. Det er sjelden vrient å komme opp med gode referanser for band, men med Karl er det ikke åpenbart hvem de har tatt inspirasjon og uttrykk fra. De er innom både Beach Boys, Blonde Redhead og norske EPA på EPens seks låter, men gjør stort sett sin egen greie uten å støtte seg for mye på andre artisters uttrykk. Bandleder, vokalist og låtskriver Sigurd Brørs har laget relativt komplekse, men likevel fengende og av og til drømmende melodilinjer. Vokalmessig ligger han et eller annet sted mellom Stephen Malkmus (Pavement) og Brad Roberts (Crash Test Dummies). Han har fraseringen og de overraskende melodivendingene til Malkmus og tyngden og autoriteten til Roberts.

Sigurd og co. spiller på sjarme og humor både på albumcover og i låtenes tekster. En grillet kylling, eller er det en and? (Carl Barks er navnet på Donalds mest kjente tegner) pryder baksiden av albumcoveret. Tekstene har morsomme og sarkastiske tekstlinjer, som for eksempel linjen "but somehow it's safer when we do discover snow white skin beneath the tanning lines" i EPens beste låt, This is Norway - en låt som angriper nordmenns navlebeskuelse og selvgodhet. De flesker til med sjarme, kos og humor på låt etter låt, men på EPens siste låt, Blue to White, blir det litt for pent og pyntelig. Her legger de seg relativt tett opp mot Mercury Rev, uten at de lykkes i særlig stor grad. Karl Barx er best når de er mer frempå, som på This Is Norway og In Touch.

Ellers er det verdt å merke seg er albumets gjennomførte og flotte design. Websiden karlbarx.com har samme design, og her kan samtlige låter nytes med tilhørende stemningsfulle animasjoner/videoer. Animatør, låtskriver, gitarist, vokalist og grafiker Sigurd Brørs er bandets kreative drivkraft og han overlater ingenting til tilfeldighetene. Aner vi en kontrollfreak? Og ja, om du lurer, så er det skiløperen Sigurd Brørs. Snakk om allsidig mann.

Karl Barx har med The Sekret Songs of... laget en av årets sterkeste norske EPer. De har et selvstendig uttrykk som ikke legger seg tett opp mot eksisterende band, sterke låter, sjarme og god vokal. Karl Barx er vanskelig å mislike - og lett å like...? Tiden vil vise om de klarer å slå seg frem. Undertegnede er i allefall overbevist.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The National - High Violet

(4AD)

Frakken er den same, og det dunkle har ikkje sleppt taket. Det har heller ikkje evna til å skape storarta songar.

Flere:

OutKast - Speakerboxxx/The Love Below
The Bambi Molesters - As The Dark Wave Swells